Справа Лозинського: НАБУ заявило відвід судді через знайомство сестри судді з фігурантом, САП готує апеляцію

Ексклюзивно
. В.о. міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, фото: Facebook Василя Лозинського

Детективи Національного антикорупційного бюро подали одразу 10 заяв про відвід судді Вищого антикорупційного суду Ярослава Шкодіна, що розглядає справу ексзаступника міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського. Рідна сестра судді знайома з іншим фігурантом у справі та товаришує із його дружиною.

Про це Суспільному повідомили в правоохоронних органах.

Зазначається, що дві із 10 заяв у ВАКС відхилили, 8 все ще перебувають на розгляді.

В НАБУ встановили, що рідна сестра судді Шкодіна – Ірина, співавторка низки наукових робіт іншого фігуранта у справі – заступника директора з управління проєктами держінституту «УкрНДІводоканалпроект» Максима Бабенка. Саме для цього інституту, за версією слідства, закуповували обладнання, за яке Лозинський нібито отримав хабар.

Роль Бабенка у справі ще встановлюється. Також рідна сестра судді працює та товаришує з дружиною Бабенка, стверджують детективи. І вважають, що родичка судді може бути зацікавленою у непритягненні Бабенка відповідальності.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подаватиме апеляцію на запобіжний захід ексзаступнику міністра інфраструктури Василю Лозинському, повідомив Суспільному прокурор Олександр Омельченко.

"Цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом нас не влаштовує. Ми будемо просити тримання під вартою з альтернативою застави 50 мільйонів гривень", — сказав прокурор.

Нагадаємо, 24 січня Вищий антикорупційний суд обрав Василю Лозинскому запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Його підозрюють в отримання хабаря 400 тисяч доларів за допомогу в укладанні договорів із підконтрольними компаніями для постачання обладнання.

В чому підозрюють Лозинського

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає, що Лозинський лобіював укладання договорів із підконтрольними підприємствами, які продавали обладнання за завищеними цінами.

“13 липня 2022 року Кабмін виділив 1 млрд 406 млн грн для державного інституту “УкрВодоканалуПроект” для ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації. Відповідно до цієї програми потрібно було закупити обладнання: котельні, дизель-генератори, газогенератори, дизпаливо, автобуси тощо”, — зазначив прокурор Олександр Омельченко.

Яких збитків зазнала держава, прокурор не уточнив. За його словами, нині тривають досудове розслідування та оцінка справжньої вартості законтрактованого обладнання.

Лозинський допоміг укласти три договори з підприємством ТОВ “ТехноТрансБуд” на суму 500 млн грн. За що отримав хабар 8% від суми, тобто 400 тисяч доларів, вважає обвинувачення.

Власником "ТехноТрансБуд" виявився організатор вищезгаданої злочинної групи Сергій Кривий. Саме він, на думку слідства, дав хабар Лозинському. 24 січня ВАКС обрав Кривому запобіжний захід.

Усього у цій справі затримано п’ятеро осіб. За словами прокурора, фігурантів справи може бути більше:

"Я вас запевняю, що це не всі фігуранти справи. У нас є підстави вважати, що до злочину причетні інші особи. Я сподіваюся, що САП зможе довести провину інших співучасників" — наголосив він.

Що відомо про затримання Лозинського

Національне антикорупційне бюро 21 січня затримало Василя Лозинського під час отримання хабаря у розмірі 400 тисяч доларів США. Ці кошти він одержав за сприяння в укладанні договорів на закупівлю обладнання та техніки.

Як повідомили в НАБУ, чиновник входив до складу організованого злочинного угруповання.

У справі слідчі провели низку обшуків, під час яких в офісі підприємців виявили та вилучили 920 тисяч гривень та 38,7 тисячі доларів США. Також вночі затримали одного з учасників угруповання, який намагався виїхати з України. Детективи намагаються встановити всіх учасників угруповання.

Невдовзі Міністерство інфраструктури України із посиланням на інформацію від ЗМІ повідомило, що затримано заступника Міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського.

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков розпорядився підготувати документи для звільнення Лозинського із займаної посади. 22 січня Кабінет міністрів звільнив його з посади першого заступника міністра розвитку громад та територій України.

Читайте також

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів, війська РФ активізувалася на Запорізькому напрямку. 333 день війни. Онлайн

Заступника міністра інфраструктури Лозинського звільнили з посади

"Я хочу, щоб це було сигналом усім": Зеленський прокоментував звільнення Лозинського