Перший вирок за організацію псевдореферендуму: жительку Херсонщини засудили на п'ять років тюрми

. Ілюстративне фото: УНІАН

Суд відправив на п'ять років до в'язниці організаторку псевдореферендуму у Новолександрівці Бериславського району. Її затримали після звільнення населеного пункту Збройними Силами України у жовтні 2022 року. Про це повідомила у Telegram прокуратура Херсонської області.

За даними слідства, після окупації населеного пункту засуджена добровільно вступила до лав окупаційної адміністрації. Вона виконувала завдання Росії — організувати та провести незаконний "референдум" у тимчасово захопленій частині півдня України. Для цього жінка формувала так звані "реєстри виборців" на території району, закликала людей прийти на псевдодільниці та "проголосувати" на користь РФ.

Прокурори довели у суді, що колаборантка ходила по домівках людей, збирала голоси на так званому "референдумі". Після цього жінка передала заповнені бюлетені голові незаконно створеної виборчої комісії для подальшого підрахунку та фальсифікації результатів.

Суд визнав жінку винною у колабораціонізмі та призначив покарання — п'ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на десять років.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонувала українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходили озброєні люди.
  • Наприкінці серпня так звана "влада" Херсонщини заявляла, що підготовку до референдуму не згортала, тому що жителі "чекають на інтеграцію області до РФ".
  • З 23 по 27 вересня окупаційна влада провела псевдореферендум на Херсонщині.
  • За участь у псевдореферендумі судитимуть херсонця, якого правоохоронці викрили та затримали після деокупації міста.

Читайте також

Половина з 1800 кримінальних проваджень на Херсонщині — справи державної зради

У російському полоні перебувають майже 500 жителів Херсонщини — прокуратура

334 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber