Перша в історії жіноча Ліга націй з футболу: коли Україна дізнається суперниць та формат змагань

. Evima Football

Українська команда може зіграти в другому за престижністю дивізіоні турніру.

УЄФА визначила дату жеребкування групової стадії першої в історії футбольної Ліги націй серед жінок. 2 травня збірні дізнаються суперниць сезону 2023/24.

Про запуск жіночої Ліги націй УЄФА оголосила в листопаді 2022 року. Змагання матимуть подібний формат до аналогічного чоловічого турніру серед європейських збірних, що існує з 2018 року.

Крім того, Ліга націй слугуватиме відбором на Олімпійські ігри та частиною кваліфікації на чемпіонат Європи. Дві найкращі команди (не враховуючи господарок – Франції) у підсумку отримають олімпійські ліцензії на Париж-2024, а результати збірних визначать, у якій лізі вони розпочинатимуть відбір на Євро-2025Розпочинається навесні 2024 року й відбуватиметься за форматом Ліги націй..

Яким буде формат Ліги націй

Команди будуть поділені на ліги, згідно з рейтингом збірних за версією УЄФА. Наразі заплановано розподіл на три дивізіони: A, B і C. У найвищих двох гратимуть по 16 команд: чотири групи по чотири збірні. Решта країн змагатиметься в лізі C.

Таким чином, якщо до травня Україна збереже 22-ге місце в рейтингу, то в дебютному сезоні турніру виступатиме в лізі B.

На кожну команду чекає по два матчі проти країн-суперниць у їхній групі (традиційно вдома й на виїзді). Відбуватимуться вони в такі ігрові вікна: 20-22 і 23-26 вересня, 25-27 і 28-31 жовтня, 29 листопада – 1 грудня й 2-5 грудня.

За підсумком групових матчів буде визначено чотири найкращі команди ліги A (переможниці кожної з груп), які зіграють у фінальній частині турніру та боротимуться за титул у топдивізіоні.

Водночас переможниці ліг B і C підвищаться в дивізіоні, а найгірші команди понизяться або боротимуться за збереження місця, залежно від результатів.

Чи братимуть участь Росія та Білорусь

Наразі Росія безстроково усунута від змагань під егідою ФІФА та УЄФА, утім, як довго зберігатимуться ці санкції та чи допустять РФ до жеребкування, невідомо. Водночас Білорусь нині має право на участь у змаганнях, але в разі збереження допуску буде розведена з Україною.

У рейтингу УЄФА Росія посідає 17-те місце, а Білорусь – 29-те. Тобто обидві потенційно – в одній лізі з Україною (B). Росія також є на межі потрапляння до ліги A.

Читайте також: Українки Монзуль та Стрілецька працюватимуть на матчах ЧС-2023 з футболу серед жіночих збірних