Лубінець розповів, як пройшли переговори з омбудсманкою РФ у Туреччині

Оновлено
. Фото: з телеграм-каналу Дмитра Лубінця

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець у Туреччині зустрівся з омбудсманкою РФ Тетяною Москальковою. Перший раунд переговорів відбувся уночі. До другої зустрічі омбудсманів України та РФ приєднався Головний Омбудсман Турецької Республіки Шереф Малкоч.

"Обговорили широкий спектр гуманітарних проблем та кейсів, пов‘язаних з наданням правозахисної допомоги громадянам двох країн. А також обмінялися конкретними пропозиціями”, — написав Лубінець зранку про першу зустріч.

Під час обговорення з турецької сторони прозвучали конкретні пропозиції щодо активізації вирішення гуманітарних питань, розповів Лубінець про перебіг другої зустрічі з Москальковою.

“Туреччина як партнер України неодноразово демонструвала свою активну участь у вирішенні багатьох проблем, пов’язаних із збройною агресією Росії. Зокрема, вдалим кейсом була “зернова угода” щодо розблокування експорту українського зерна. Тому ми цінуємо допомогу Турецької Республіки та позитивно сприймаємо ініціативи будь-яких інших країн, які хочуть допомогти українському народу!” — написав Лубінець.

Раніше Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець орієнтовно 12-14 січня зустрінеться із російською омбудсменкою Тетяною Москальковою на території Туреччини.

Перед тим Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що планує обговорити із російською колегою питання повернення з російського полону цивільних.

Що відомо про українців, які перебувають у полоні РФ

У полоні Росії перебувають 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни.

Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

"15 тисяч — громадян України зниклих безвісти (військові і цивільні), 3,4 тисячі — підтверджених Росією в полоні (військові і цивільні)", — повідомила вона.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що ідеться про 3,4 тисячі саме військовослужбовців, ця інформація не відповідає дійсності.

Нагадаємо, 31 грудня 2022 року Україна звільнила з російського полону 140 людей, повідомив керівник ОП Єрмак. Серед них є поранені, захисники Маріуполя та острова Зміїний, добровольці Тероборони зі Славутича та військові з Бахмутського напрямку. Також в Україну вдалося повернути пітбуля, який перебував з українськими військовими на "Азовсталі" в Маріуполі. Після того, як у травні з заводу евакуювали військових, собаку вивезли до Росії.

З 24 лютого 2022 року з російського полону вдалося повернути 1 596 українців, повідомив. Серед них 187 українських жінок.

Читайте також

Відновлення документів для звільнених з полону: Федоров розповів про новації у "Дії"

Алгоритм пошуку зниклих безвісти під час війни

Українські полонені відправили рідним 2102 листа

Полоненим захисникам РФ не завжди передає листи від рідних — Координаційний штаб

РФ іноді вивозить українських полонених на фальшиві обміни — Лубінець

Війна. Усі новини