На фронті загинув колишній бранець Кремля Геннадій Афанасьєв

. Геннадій Афанасьєв. фото: facebook.com/oleg.sentsov

У протистоянні з Росією на фронті загинув колишній політв’язень з Криму Геннадій Афанасьєв, один із фігурантів справи так званої "групи Сенцова", в межах якої російські окупаційні сили переслідували кримчан, які виступали проти анексії півострова.

Цю інформацію Суспільному підтвердила мати Геннадія.

Також про загибель чоловіка на своїй сторінці у Facebook повідомив кінорежисер Олег Сенцов, який перебував у російському ув’язненні у 2014-2019 роках в межах тієї ж справи, що й Афанасьєв.

"Захищаючи свою країну, на фронті загинув колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв. Вічна слава Герою", — зазначив він.

Інформацію підтвердив й нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"Стало відомо, що на фронті загинув колишній бранець Кремля Геннадій Афанасьєв. Колись у 2014 році окупанти затримали його в Криму, він був засуджений, зазнав тортур. Геннадія обміняли у 2016 році", — зазначив депутат на своєму Telegram-каналі.

Він розповів, що після початку російського вторгнення в Україну Афанасьєв долучився до лав територіальної оборони Києва.

"Він пішов захищати країну в Київське ТрО. І тепер віддав життя за нашу свободу. Знав Геннадія особисто, висловлюю глибокі співчуття родині та близьким Геннадія. Це велика втрата", — додав Гончаренко.

Що відомо про переслідування Афанасьєва

Російські окупанти затримали Геннадія Афанасьєва 9 травня 2014 року. Він провів у російських катівнях 767 днів. Понад рік Афанасьєв просидів у Лефортівський в’язниці в Москві, звідки був етапований у в’язницю в Республіці Комі.

14 червня Афанасьєв був помилуваний президентом РФ Володимиром Путіним. Його та ще одного політв’язня Юрія Солошенка обміняли на журналістів Олену Глищинську та Віталія Діденка.

Читайте також

Зеленський їде до Байдена, США передадуть Україні Patriot, Росію можуть виключити з Радбезу ООН. 301 день війни. Онлайн