Росія готує новий наступ на Україну — ISW

. Валерій Герасимов із президентом РФ Володимиром Путіним і міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Фото: Anadolu Agency/Getty Images

Російське керівництво докладає зусиль, щоб реабілітуватись після своїх військових невдач, а також підготувати новий масштабний наступ на територію України у найближчі місяці.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, аналітики Інституту вважають, що запланована на 19 грудня зустріч президента РФ Володимира Путіна з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, ймовірно, є частиною самої спроби продемонструвати активність, а також створити інформаційні умови для нового етапу війни.

"Командувач Об'єднаних сил України Сергій Наєв прокоментував майбутню зустріч Путіна та Лукашенка і зазначив, що вона відбудеться після зустрічі Путіна 17 грудня з російським військовим командуванням для обговорення як найближчих, так і середньострокових цілей війни", — йдеться у повідомленні.

Як повідомив Наєв, український уряд вважає, що Путін обговорить ширшу участь білоруських сил у подальшій російській агресії проти України, що відповідає прогнозу ISW щодо зустрічі.

"У сукупності зустріч Путіна з російським командуванням, ймовірний візит Шойгу на передову і зустріч Путіна і Лукашенка припускають новий етап у поданні, плануванні та веденні війни і можуть означати поновлення наступальних операцій проти України найближчими місяцями", — зазначається в дописі.

Водночас здатність російських Збройних сил, навіть посилених елементами білоруських Збройних сил, підготувати та провести ефективні великомасштабні механізовані наступальні операції протягом найближчих кількох місяців, як зазначають інші аналітики, залишається під питанням.

"Особовий склад, який Росія формує з мобілізованих резервістів та щорічного осіннього призовного циклу, не буде достатньо підготовлений для проведення швидкого та ефективного механізованого маневру. Боротьба Росії за збереження сил, які вона нині застосовує в Україні, оснащених танками, артилерією, ударними засобами дальньої дії та іншою необхідною технікою, навряд чи буде вирішена вчасно, щоб забезпечити нові великі сили для наступальних операцій цієї зими", — вважають в ISW.

Водночас аналітики припускають, що Путін може віддати наказ про відновлення великомасштабних наступальних операцій цієї зими, однак наголошують, що важливо не переоцінювати ймовірні можливості російських чи об'єднаних російсько-білоруських сил для їхнього успішного проведення.

При цьому ISW продовжує вважати малоймовірним те, що Лукашенко направить білоруські Збройні сили, які також мають бути переоснащені, для вторгнення в Україну.

Читайте також

Повернення світла, росіяни не випускають з окупованих територій, Путін зустрінеться з Лукашенком. 299 день війни. Онлайн