На Балі завершилась зустріч лідерів США і Китаю. Що обговорили політики

Оновлено
. Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін тиснуть руки перед зустріччю на полях саміту G20 у понеділок, 14 листопада 2022 року, на Балі, Індонезія. Фото: AP

Лідери США і Китаю — Джо Байден і Сі Цзіньпін — у понеділок, 14 листопада, провели зустріч для обміну думками на Балі в Індонезії на полях саміту лідерів G20. Обидва політики закликали зменшити напруженість між найбільшими економіками світу, а також обговорили низку інших тем, серед яких — війна в Україні та криза довкола Тайваню.

Зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіна тривала близько трьох годин. Серед тем, які обговорили два політики — конкуренція між США і Китаєм, криза навколо Тайваню, дотримання прав людини китайським урядом, а також війна в Україні, інформує The New York Times.

"Президент Байден пояснив, що Сполучені Штати продовжуватимуть активно конкурувати з КНР, у тому числі шляхом інвестування у джерела сили всередині країни та об'єднання зусиль із союзниками та партнерами по всьому світу. Він повторив, що це суперництво не повинно перерости у конфлікт, і підкреслив, що Сполучені Штати та Китай мають відповідально керувати конкуренцією та підтримувати відкриті лінії зв'язку. Два лідери обговорили важливість розробки принципів, які сприятимуть досягненню цих цілей, і доручили своїм командам продовжити їхнє обговорення", — повідомили у Білому домі за результатами зустрічі.

Як зазначається, Байден заявив, що Сполучені Штати виступатимуть проти будь-яких "односторонніх змін" статус-кво на Тайвані будь-якою зі сторін, і що Сполучені Штати заперечують проти "примусової та дедалі більш агресивної реакції Китаю" у бік Тайваню. За даними Білого дому, обидва політики виступили проти російських погроз застосування ядерної зброї в Україні.

"Президент Байден і президент Сі підтвердили свою згоду з тим, що ядерна війна ніколи не повинна вестися, і що її неможливо виграти, наголосивши на своїй незгоді із застосуванням або загрозою застосування ядерної зброї в Україні", — йдеться у повідомленні.

Байден також висловив стурбованість щодо провокаційної поведінки КНДР, зазначивши, що всі члени міжнародної спільноти зацікавлені у заохоченні КНДР до відповідальних дій. Окрім того, Джо Байден порушив питання щодо дотримання прав людини в Китаї у розмові із Сі Цзіньпіном, і сказав, що вирішення справ американських громадян, затриманих у Китаї, є пріоритетом для його адміністрації.

Китай також опублікував офіційне резюме переговорів між лідерами, пише NYT. У в ньому йдеться про те, що переговори між Сі Цзіньпіном і президентом Байденом були "ретельними, відвертими та конструктивними". В дописі також зазначається, що команди від кожного уряду працюватимуть над реалізацією пунктів консенсусу між двома сторонами та "сприянням поверненню китайсько-американських відносин на стабільний шлях розвитку".

При цьому, на відміну від звіту Білого дому про переговори, у китайському звіті не згадувалося про згоду Сі Цзіньпіна та президента Байдена протистояти російській загрозі застосування ядерної зброї у війні в Україні. Згідно з китайською версією, Сі Цзіньпін сказав, що "Китай вкрай стурбований поточною ситуацією в Україні". Сі також сказав, що "складне питання не має простого рішення" і що "необхідно уникати конфронтації між великими державами".

Під час пресконференції за результатами зустрічі Байден заявив, що США віддані підтримці миру і стабільності на Тайвані.

"Я вірю, що нової холодної війни не буде, і я не думаю, що в Китаї є якась напруга щодо вторгнення на Тайвань. І я чітко дав зрозуміти, що наша політика щодо Тайваню зовсім не змінилася", — сказав він.

Політик висловив думку, що США краще, ніж будь-яка інша країна в світі, економічно і політично підготовлені до змін і обставин, які відбуваються у світі. Окрім того, він привітав Україну зі звільненням Херсона та пообіцяв надавати подальшу підтримку у протистоянні з Росією.

"Значна перемога для України, і я не можу не аплодувати нинішній рішучості людей в Україні, українських військових. Я буду дуже чітким: ми продовжуватимемо забезпечувати здатність України захищати себе, і ми не будемо вести жодних переговорів, нічого про Україну без України", — підкреслив Байден.

Як зазначає АР, ця зустріч Джо Байдена і Сі Цзіньпіна стала першою після того, як президент США вступив на посаду майже два роки тому Зустріч відбулася на тлі зростання напруженості між двома державами, які змагаються за глобальний вплив у світі.

"На мій погляд, ми розділяємо відповідальність за те, щоб показати, що Китай і Сполучені Штати можуть впоратися з нашими розбіжностями, не допустити, щоб конкуренція переросла в конфлікт, і знайти способи спільної роботи над нагальними глобальними проблемами, які вимагають нашої спільної співпраці", — сказав Байден на початку зустрічі.

За його словами додав, що світ очікує, що Китай і Сполучені Штати відіграватимуть ключову роль у вирішенні глобальних викликів — від зміни клімату до продовольчої безпеки. Президент США додав, що дві держави зможуть працювати разом.

"Сполучені Штати готові зробити саме це, працювати з вами — якщо ви цього бажаєте", — сказав Байден.

Сі сказав Байдену, що обидвом сторонам "потрібно знайти правильний напрямок" і "підняти відносини".

"Державний діяч повинен думати і знати, куди вести свою країну. Він також повинен думати про те, як ладнати з іншими країнами та світом у цілому, і знати, як ладнати з ними", — сказав Сі.

За його словами, людство зіткнулося з безпрецедентними викликами. Світ очікує, що Китай і Сполучені Штати належним чином керуватимуть відносинами, додав лідер Китаю.

Що цьому передувало

Обидва лідери пішли на довгоочікувану зустріч, маючи посилену політичну позицію вдома, пише АР. Так, демократи тріумфально втримали контроль над Сенатом, тоді як Сі отримав третій п’ятирічний термін у жовтні від національного з’їзду Партії.

“У нас дуже мало непорозумінь. Ми просто повинні зрозуміти, де червоні лінії і ... що є найважливішим для кожного з нас у наступні два роки”, — сказав Байден журналістам у Пномпені в Камбоджі, де він брав участь у зустрічі країн Південно-Східної Азії перед від’їздом до Індонезії.

Коли Байден повернувся в Білий дім як президент, відносини між США і Китаєм перебували в найгіршому стані за останні десятиліття, із спалахом напруженості в сфері торгівлі, технологій, геополітики та ідеології, нагадує CNN.

Як повідомили у пресслужбі Білого дому, на Балі Байден, який прибув до Індонезії, вже зустрівся з президентом Індонезії Джоко Відодо.

“Президент Байден підкреслив важливість стратегічного партнерства США та Індонезії, і двоє лідерів обговорили шляхи його зміцнення. Президент Байден привітав Індонезію з успішним головуванням у Великій двадцятці та G20 і висловив підтримку лідерству Індонезії в Індо-Тихоокеанському регіоні як третьої за величиною демократії у світі та сильного прихильника міжнародного порядку, заснованого на правилах”, — йдеться у повідомленні.

15−16 листопада на острові Балі в Індонезії відбудеться дводенний саміт лідерів G20. 10 листопада російські дипломати підтвердили, що Путін не поїде на саміт "Великої двадцятки" на Балі. Делегацію на саміті G20 представлятиме глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Читайте також

Зеленський візьме участь у саміті лідерів G20. У пресслужбі розповіли, в якому форматі

Війська РФ можуть завдати масованого удару по Україні під час саміту G20 — Ігнат