Вторгнення Росії в Україну: головні події на Сумщині 38 тижня війни

. Суспільне Суми

Армія РФ продовжує обстріли прикордоння Сумщини з мінометів, РСЗВ, БПЛА та інших видів озброєння. У Ворожбянській громаді від поранень померла жінка, ще одна потрапила в лікарню. Пошкоджені цивільні будинки, залізнична інфраструктура, електромережі. На Сумщині діють аварійні та погодинні відключення електроенергії. Разом з тим українські військові повідомляють про збиття на території Сумщини БПЛА РФ.

Суспільне Суми продовжує слідкувати за подіями російсько-української війни.

16 листопада

Роман Жура із Шосткинської громади був командиром стрілецького відділення в батальйоні, який обороняє місто Бахмут Донецької області. Він загинув 13 листопада. 18 листопада його проведуть в останню путь.

Фото: Шосткинська міська рада

У бою біля Білогорівки Луганської області загинув Артур Молчанович з села Верхня Сироватка.

Суспільне Суми

Військові РФ протягом дня обстрілювали Шалигинську громаду на Сумщині: усього зафіксували 10 автоматних черг — повідомляють у військовій адміністрації. Руйнувань немає.

"У нас вже немає населеного пункту, що не потрапив під обстріли". Сили РФ обстріляли Хотінську громаду на Сумщині.

Суспільне Суми

На Сумщині поховають двох військових, які загинули під час виконання своїх бойових завдань по захисту України. Поховання відбудуться 17 та 18 листопада.

На Сумщині гасили пожежу, спричинену російськими обстрілами.

15 листопада

Протягом 15 листопада російські військові спрямували 182 снарядів, мін та іншої вибухівки на прикордоння Сумської області. Є руйнування.

Есманьська громада, Сумська область. 15 листопада 2022 року. Фото: telegram Дмитра Живицького

За інформацією військової адміністрації, жодних ударних угрупувань чи додаткового скупчення російських військ біля кордонів Сумщини немає.

Станом на 19.20 через аварійні відключення більш ніж половина споживачів Сумської області без електропостачання — повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

13 листопада біля Бахмута загинув захисник із Глухівської громади Юрій Мітін.

Фото: Глухівська міська рада

У Ямполі попрощалися із загиблим бійцем Ярославом Одарченком.

Фото: сайт Ямпільської громади

Близько 14:57 зафіксовано 20 влучань, ймовірно з РСЗВ, між населеними пунктами Есмань та Студенок. З 15:52 до 16:20 сили РФ знову обстріляли Студенок, повідомляють в ОК “Північ”.

Російські військові тричі обстріляли Хотінську громаду на Сумщині: пошкоджено сільгосппідприємство.

Фото: Telegram/Дмитро Живицький

В Роменському районі спрацювало ППО, збито ракету, повідомив голова ОВА.

Зранку російські військові відкривали мінометний вогонь по двох громадах на Сумщині.

14 листопада

Після 21:30, російські військові відкривали вогонь з автоматів по прикордонню Зноб-Новгородської громади. Усього було 22 постріли. Без наслідків, повідомив Дмитро Живицький.

На Сумщині повідомили про підозру групі із чотирьох людей за організацію незаконного переправлення людей на територію РФ.

Фото: прокуратура Сумської області

У Сумській області 15 листопада діятимуть графіки планових вимкнень з 00:00 до 01:00 та з 05:00 до 24:00, повідомили в Сумській ОВА.

Протягом 14 листопада російські військові випустили по прикордонню Сумщини 143 снаряди, міни та ракети. Обстріляли сім громад. Є поранені та зруйновані будинки.

У Сумах відбувся другий концерт театру-студії Андрія Пісного. Зібрані кошти, як і минулого разу, організатори віддадуть на підтримку ЗСУ та на розвиток україномовної пісні.

Суспільне Суми

13 листопада росіяни обстріляли прикордонне село Журавка на Сумщині з мінометів. Унаслідок — пошкоджені садиби, розбита сільгосптехніка. Суспільне побувало в селі.

Суспільне Суми

14 листопада близько 11:30 сили РФ, імовірно з РСЗВ, обстріляли село Ромашкове (Середино-Будська громада). В Середині-Буді зафіксовано влучання 3 ракет з РСЗВ, пошкоджені приватні подвір’я та магазин, повідомляють в ОК “Північ”.

Сили РФ 14 листопада обстріляли Юнаківську громаду із САУ. Щонайменше 5 будинків пошкоджені: розбиті дахи, вікна, огорожі. Також пошкоджені господарчі приміщення, повідомив голова Сумської ОВА.

Зранку 14 листопада сили РФ обстріляли із САУ один з об‘єктів критичної інфраструктури Сумщини. Троє людей в лікарні, повідомив голова Сумської ОВА.

Сумська ОВА

14 листопада на Сумщині застосовані графіки погодинних відключень електроенергії — зазначили в АТ "Сумиобленерго".

Ніч та ранок на Сумщині пройшли без обстрілів зі сторони Росії — повідомили у військовій адміністрації.

13 листопада

Станом на 19.53 всі споживачі, у яких не було світла через аварійні відключення, вже заживлені — повідомили в АТ "Сумиобленерго". Погодинні відключення в області продовжуються.

Впродовж дня російські військові обстрілювали Хотінську, Білопільську та Юнаківську громади — повідомили в ОТУ "Суми". Також, за інформацією військової адміністрації, військові РФ обстріляли Шалигинську, Зноб-Новгордську та Краснопільську громади на Сумщині. Всього було випущено 264 мін, ракет та снарядів.

О 17.00 АТ "Сумиобленерго" повідомило, що на Сумщині введені аварійні відключення електроенергії додатково до погодинних відключень.

У бою в Донецькій області загинув Ярослав Одарченко з Сумщини. Про це повідомляють у Ямпільській громаді.

Фото: сайт Ямпільської громади

О 14:47 голова Білопільської громади Юрій Зарко повідомив про обстріл села Павлівки.

9,5 млн доларів по Боромлі, 104 по Тростянцю і 48 по Охтирці — такі збитки внаслідок обстрілів силами РФ, зазначає Григорій Стариков, директор Агенції регіонального розвитку. Він розповів Суспільному про фіксацію збитків в області та чи будуть компенсаційні виплати від країни-агресорки.

Суспільне Суми

Ввечері 12 листопада російські військові обстріляли Середино-Будську громаду зі ствольної артилерії. Також двічі вдарили з мінометів по Есманьській громаді. Без жертв і руйнувань, повідомив 13 листопада голова Сумської ОВА.

12 листопада

Близько 15:00 російські військові завдали ракетного удару по Краснопільській громаді. Гвинтокрил із території Росії спрямував на прикордоння 15 некерованих ракет. Обійшлося без жертв та руйнувань, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

На Сумщині поховають трьох військовослужбовців, котрі загинули під час виконання своїх військових обов`язків.

У Сумах та області близько 9 години 12 листопада введені аварійні відключення електроенергії додатково до планових. Про це повідомили в АТ "Сумиобленерго".

З території Росії обстріляли Середино-Будську громаду на Сумщині, повідомили в ОВА. Зафіксовано 10 вибухів. Наслідки уточнюються.

У районі села Боголюбове Тростянецької громади на Сумщині вранці працювали піротехніки. Мешканців попросили не хвилюватись.

11 листопада

12 листопада на Сумщині діятимуть графіки планових погодинних відключень електроенергії — повідомили в НЕК "Укренерго".

За інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького, впродовж дня на Сумщині не було обстрілів з боку Росії.

4 багатоповерхівки в Охтирці на Сумщині планують капітально відремонтувати до кінця цього року, ще в одній ремонт завершать у 2023. Загалом від початку повномасштабного вторгнення у цьому місті пошкоджень та руйнувань зазнали понад 2 тис. помешкань.

Суспільне Суми

Сумський художник створив цвинтар російських вулиць і оголосив себе його директором. Так чоловік хоче привернути увагу громадськості до затягування міською владою процесу перейменування вулиць, пов’язаних з іменами російських культурних, політичних та військових діячів на українських.

Суспільне Суми

Сухі супи для військових – у Білопіллі вчителі, волонтери та інші мешканці готують домашні сухі супи для українських військових. Виготовляти їх почали в лютому, одразу після початку повномасштабної війни.

Суспільне Суми

У Сумах демонтують габіони з центральних вулиць міста. "Ми звернулися до військових, маємо попереднє погодження переносу габіонів з центральних вулиць міста на інші напрямки, де це теж потрібно з точки зору військової безпеки. Це проспект Лушпи, Мануфактура, вулиця Харківська", - сказав Олександр Лисенко.

Суспільне Суми

За добу, 10 листопада піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС виявили 19 вибухонебезпечних предметів, з яких 7 знищили. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС України в Сумській області.

10 листопада

Протягом дня російські військові двічі обстріляли Хотінську громаду.

У Сумах поховали сержанта Олександра Хілєвича та солдата Сергія Якущенка.

На Сумщині заочно судять блогера-мільйонника, який називає себе "головним спікером війни".

Глухів прощався із 43-річним Олександром Васильченком, який загинув, захищаючи місто Бахмут на Донеччині.

Поховання Олександра Васильченка. Глухів, 10.11.22. Фото: Суспільне Суми

Двом затриманим чоловікам з Шосткинського району, яких підозрюють у зборі даних для спецслужб Російської Федерації, обрано запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави на 60 діб.

Ніч на Сумщині минула без обстрілів, повідомив голова Сумської ОВА.

Про події 37-го тижня війни читайте за посиланням.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram