Шмигаль розповів, коли запрацює метро

Ексклюзивно
. УНІАН

Метрополітен в українських містах відкриють у два етапи: спочатку для окремих категорій громадян і з певними обмеженнями, а потім для інших пасажирів. Працювати у звичному режимі підземка розпочне на передостанньому етапі послаблення карантину.

Про це сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у ранковому ефірі "Українського радіо". За його словами, метро будуть відкривати уже під кінець повного виходу з карантину.

"Відкриття метрополітену передбачається у два етапи. На третьому етапі пом'якшення карантинних заходів метро запрацює для окремих категорій громадян і з певними обмеженнями. На четвертому етапі, це практично вже етап завершення епідемії в Україні, розрахований, офіційно підтверджений, метрополітен буде працювати в звичному режимі", - сказав прем'єр.

За словами Шмигаля, п'ятий етап послаблення карантину фактично означає його завершення.

"Ми зробили декілька зон і декілька етапів: є червоні зони, помаранчеві, жовті, зелена зона — це коли епідемія закінчилася. Це вже такий п'ятий етап виходу з карантину, коли завершаться абсолютно всі обмеження. Отже, метро — це передостанній етап завершення карантинних заходів у зв'язку з високою ймовірністю, навантаженням, таким фактором, як можливість зараження в метро, швидкого розповсюдження епідемії в великих містах", — уточнив він.

За словами очільника уряду, з 11 травня, якщо громадяни не порушуватимуть карантинний режим, настане початок зменшення кількості захворілих в Україні.

"Зараз ми знаходимося на піку захворюваності, так званому плато, яке коли кількість захворілих не змінюється, очікуємо що воно завершиться в районів 8-9 травня, а з 11 травня, якщо громадяни не порушуватимуть карантинний режим, настане початок етапу зменшення кількості захворілих і переваги кількості тих, хто одужав", - сказав Шмигаль.

Також очільник уряду сказав, що уряд поки ми не бачить можливості відкрити міжміський транспорт.

Він додав, що карантин ввели до 22 травня, але його можуть ще продовжити.

Що відомо

  • З 12 березня по всій території України запровадили карантин, а згодом уряд продовжив обмеження до 22 травня, проте з послабленнями.
  • Україна закрила кордони для іноземних громадян та повністю закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення. Також зупинили роботу метро у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах й міжміське й міжобласне залізничне та авіасполучення.
  • По всій країні закрили заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків.
  • Міністерство охорони здоров'я рекомендувало лікарям скасувати заплановані операції. Проведення всіх операцій було відкладено на період карантину.
  • На початку квітня було затверджено список додаткових обмежень на час дії карантину. Зокрема, українцям заборонили ходити без респіратора або захисної маски по вулицях і прибудинкових територіях та збиратися більше ніж дві людини.
  • З 6 квітня нові обмеження набули чинності. Штраф за порушення становить від 17 до 34 тисяч гривень.
  • 24 квітня прем'єр Денис Шмигаль оприлюднив план виходу з карантину, який складається з 5 етапів. за його словами, стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.
  • МОЗ оприлюднило проєкт рекомендацій щодо роботи закладів громадського харчування та підприємств в умовах першого етапу послаблення карантину з 11 травня.