Україні потрібне ППО та помірне споживання електроенергії — Зеленський

. Президент України Володимир Зеленський, фото: AP

Україна працює над створенням ефективної системи протиповітряної оборони на тлі російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури, при цьому українцям поки що варто максимально обмежити споживання електроенергії.

Про це під час відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський.

За його словами, 19 жовтня керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів зустріч із представниками посольств Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів та Іспанії щодо посилення протиповітряної та протиракетної оборони України.

"Працюємо для того, щоб гарантувати повну безпеку українському небу. Ми вже маємо суттєві результати: протягом місяця збито 233 "Шахеди" й десятки ракет. Лише за сьогодні й лише на Київському напрямку знищено 10 іранських дронів. Ще 11 "Шахедів" збито завдяки воїнам повітряного командування "Південь". Я дякую, хлопці, за чудову роботу!", — зазначив президент.

Він додав, що попри успіхи й на інших напрямках, на жаль, є і влучання в енергетичну інфраструктуру.

"Є нові пошкодження критичної інфраструктури. Цієї доби три енергетичні об’єкти були знищені ворогом", — розповів гарант.

Зеленський зауважив, що українська влада робить все можливе, щоб відновити нормальні енергетичні можливості України, однак для цього потрібен час і спільні зусилля всіх громадян, нагадавши про відключення електроенергії в усіх областях України, які можуть відбутися у четвер, 20 жовтня.

"Завтра – ще більше, ніж раніше. Будуть роз’яснення і від керівників обласних адміністрацій, і від урядовців, але загалом потрібно вже із 7-ї ранку завтрашнього дня особливо свідомо ставитися до споживання електрики", — закликав гарант.

Читайте також: "Буде важкий день": Офіс президента попередив про відключення електрики по всій Україні

Він попросив українців максимально скоротити споживання електроенергії.

"Будь ласка, не вмикайте зайву електротехніку. Будь ласка, обмежуйте споживання електрики тією технікою, яка потребує багато енергії. Завтра дуже важливо, щоб споживання було максимально свідомим, тоді й графіки стабілізаційних відключень будуть коротшими", — запевнив президент.

Зеленський зазначив, що на тлі наближення опалювального сезону Україні особливо важливо мати ефективний захист від загроз із повітря.

"Провів сьогодні загальну нараду з питань енергетики – Офіс, уряд, енергокомпанії. Готуємося до всіх можливих сценаріїв з огляду на зимовий сезон. Виходимо з того, що російський терор буде спрямований на енергообʼєкти, поки з допомогою партнерів не забезпечимо можливість збивати 100% ворожих ракет і дронів", — додав гарант.

Що відомо

  • З 10 жовтня внаслідок ударів, які завдали російські військові по території України було зруйновано 30% українських електростанцій. Це спричинило масові відключення світла.
  • Директор Центру досліджень енергетики EIR Center Олександр Харченко заявив, що близько 40% загальної інфраструктури та генеруючих потужностей енергетичної системи України серйозно пошкоджено.

Читайте також

За тиждень атак окупантів було зруйновано 30% українських електростанцій — Зеленський

"Загальна ситуація потребує дуже свідомого споживання" — Зеленський закликав до економії електроенергії