Тютюн і рак: історія багаторічної війни

.

Щорічно у третій четвер листопада у більшості країн світу відзначається Міжнародний день відмови від куріння (No Smoking Day). Він був встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) у 1977 році.

Це зараз ми вже знаємо майже все про шкоду від куріння. Очевидні сьогодні факти пройшли довгий шлях до цього моменту. За кожним із них прихована своя історія. Так, навіть догма "паління спричиняє рак" на пачках сигарет спочатку була лише теорією. А її доказ – це сторічна історія скандалів, інтриг і розслідувань.

Історія діагностування раку

Доктор Персіваль Потт працював у лікарні святого Варфоломія в Лондоні. Ще за життя він неодноразово вписав своє ім'я в аннали медичної історії. Туберкульоз хребта називається хворобою Потта, а важкий перелом великогомілкової кістки гомілки – переломом Потта. Правило Потта використовує кожна бригада швидкої допомоги, можливо і несвідомо, а звучить воно так: "при переломі довгої кістки потрібно фіксувати саму кістку та два сусідніх суглоба", щоб уникнути зсувів.

Відзначився доктор Потт і в області онкології. У 1775 році в його клініку стали масово звертатися пацієнти з виразками мошонки, які в більшості лікарів асоціювалися з венеричними хворобами. Швидко визначаючи діагноз на око, вони призначали тривалий курс лікування токсичними солями ртуті з усіма її побічними ефектами. Терапія могла закінчитись випадінням зубів, виразками на шкірі, ураженням нервової системи та навіть смертю. Так з’явилася приказка: "Сифіліс – це одна ніч з Венерою і тисяча ночей з Меркурієм" (mercury – з англійської "ртуть").

Потт намагався розробити метод операції для видалення цих виразок. Пацієнтів ставало все більше, завдяки чому Потт зауважив цікаву тенденцію – хвороба вражала переважно сажотрусів.

Після Великої лондонської пожежі 1666 року в Англії ввели нові правила побудови печей, які стали вужчими й більш заплутаними. Чищенням камінів почали займатися безпритульні діти від 6 до 15 років. Їх за гроші віддавали в руки майбутніх "роботодавців". Якщо пам’ятаєте, то Дікенсівський Олівер Твіст в останню хвилину уникнув такої долі.

Худорлява статура дозволяла дітям прослизати в каміни різних габаритів. Іноді, в особливо вузьких проходах, сиротам доводилося повністю роздягатися. На ніжній дитячій шкірі осідали смола та зола. Також в дітей не було умов для підтримки особистої гігієни. Шкіра мошонки тонша і покрита складками, тому вона постійно перебувала під впливом подразників.

Потт зв’язав факти в єдиний логічний ланцюжок. Виразка отримала назву "рак" і стала новою "morbis artificum" – "професійною хворобою". Так вперше була визначена зовнішня причина раку. Раніше медицина шукала причини в дисбалансі тілесних рідин, згідно з гуморальною теорією Гіппократа. Потт сумнівався у своїх висновках, тому що його теорія була занадто радикальною для того часу.

Рак – це клітина з мутаціями, яка починає швидко ділиться, розмножуватись і дедалі більше мутувати.

Ботанік Джон Гілл випередив Потта майже на 10 років, демонструючи зв'язок між жувальним тютюном і раком губи, ротової порожнини та гортані. Однак автор відкриття мав репутацію аматора, тому його висновки ніхто не сприйняв серйозно. Трохи пізніше, в 1775 році, Самуель Земмеринг на основі робіт Хілла продемонструє зв'язок раку губи з курінням трубки.

Вченим того часу бракувало слів, щоб описати відкриття перших канцерогенів – тютюну і сажі. Їх склад повністю розшифрують лише через півтора століття, складаючи довгий список шкідливих хімічних речовин, серед яких опиняться нікотин, миш'як, формальдегід, поліароматичні вуглеводні та ще 70 інших речовин.

Канцероген (cancer – рак; genes – породжувати) – фактори, які впливають на ДНК людини та провокують розвиток раку. Це можуть бути хімічні речовини, на зразок азбесту, фізичні явища, на зразок ультрафіолетового та рентгенівського випромінювання, або ж вплив деяких вірусів.

Поява перших цигарок

Ніщо не могло стримати популяризацію куріння у світі. Наприкінці XIX століття винайшли сигарети, які були дешевше та зручніше тютюну. У 1900 році в США пересічний громадянин викурював 54 цигарок на рік, а в 1950 цифра зросла до 4000. Тютюнова промисловість інвестувала величезні кошти в рекламу свого продукту. Сформувався перший "таргет-маркетинг".

Цигарки для всіх: для жінок, іммігрантів, афроамериканців, для робітників і домогосподарок. Лікарі віддають перевагу Camel" – промовляє відомий слоган рекламної кампанії 50-х.

На конференціях Американської медичної асоціації (American Medical Association) сигарети роздавали учасникам безкоштовно.

У медичних журналах публікували дедалі більше доказів шкоди куріння. У 1950-му опубліковано 2 значні роботи, авторства Wynder & Graham і Hill & Doll. В обох доводилося, що курці частіше помирають через рак легенів. Обидві були відкинуті науковою спільнотою, оскільки "існує кореляція, але причинно-наслідковий зв'язок не доведений".

Дослідження було побудоване на зборі анкет, а такий науковий метод має багато проблем. По-перше, вдається проаналізувати тільки групу людей, яка відповідала на анкети. Залишається величезна сіра пляма з тих, хто не заповнив анкету повністю або відповідав нещиро. По-друге, цей метод спирається на пам'ять. Вчені просять детально згадати те, що ви робили в минулому. Якщо питання стосується нещодавнього минулого, ще можна що-небудь пригадати, але якщо анкета запитує про останні 20 років вашого життя?

Ще більше обурення викликали ці роботи у представників тютюнової індустрії. У 1953 році директори деяких фірм заснували Дослідницький комітет тютюнової індустрії (Tobacco Industry Research Committee – TIRC) на чолі з Клеренс Літлом, успішним вченим того часу. Цей комітет у 1954 публікує "Чесну заяву" (A Frank Statement for Cigarette Smokers).

Явно маніпулюючи даними, TIRC стверджує, що експерименти були проведені тільки на гризунах, тому цигарки безпечні для людей. "Держава не повинна наказувати, як вам жити", – апелюють виробники сигарет. У якості реакції на подібні ствердження з'являються фільтри, що здатні "захистити" людину від усіх неприємностей.

У 1955 році Лео Бернетт створює "Чоловіка Мальборо" – найуспішнішу комерційну фігуру 50-х. Завдяки йому продажі зросли на 5000% за перший рік!.

Рапорт про шкоду куріння та ризик виникнення раку легенів

На тлі загального тютюнового божевілля Doll & Hill почали працювати над новим проєктом. 1956 року створено національний реєстр лікарів, тому кожну смерть медичного фахівця змогли реєструвати з подробицями.

У 1951 році вони знову відправили анкети піддослідним, але цього разу питали тільки про частоту та кількість вживання тютюну. Doll & Hill отримали 41 024 відповіді та почали трирічний період спостереження. За цей час померло 789 учасників експерименту, серед яких 36 – через рак легенів. 100% (!) хворих на рак легенів курили цигарки. Такий статистичний аналіз навіть не вимагав складних математичних формул. У 1956-му Doll & Hill опублікували остаточну версію статті, де розставили всі крапки над "i".

У 1964 році вийшов державний рапорт про шкоду куріння, який привернув увагу до раніше відомих фактів. Виробників сигарет зобов'язали замінити застереження на упаковках сигарет: "Паління небезпечне для здоров'я. Воно викликає рак та інші хвороби".

Але табачна промисловість продовжила свою кампанію в кулуарах. Їм вдалося підкупити багатьох політиків, а тому перші застереження обмежилися дуже розмитим реченням: "Паління може негативно вплинути на ваше здоров'я". Тільки в 1998 році, через сотні судових процесів, обіцянка було виконано.

Битва тривала на телебаченні. Ініціативна група призвела до того, що в 1969 році встановили паритет реклами – однакову кількість екранного часу для реклами цигарок і антитютюнових кампаній. Активну участь у цьому взяв голлівудський актор Вільям Толман, який до того перехворів на рак легенів. У хвилинному ролику він заявляє про свій недуг і страх втратити сім'ю через хворобу.

"Прийміть поради щодо куріння та втрати від того, хто роками займається тим і іншим: якщо не куриш, не починай. Куриш – кинь!"

Незабаром антиреклама стає настільки агресивною, що виробники сигарет добровільно відкликають свої реклами, тим самим скорочуючи екранний час антиреклам. Остаточно реклама цигарок зникне з екранів 1 січня 1971 року.

Україна та цигарки

У 2017 році в Україні налічувалось 8,2 мільйонга дорослих курців. Це 25% населення, тоді як нелегальний тютюновий ринок продовжує зростати. Головною цільовою аудиторією рекламодавців сигарет залишаються підлітки 13-17 років. Яскраві плакати та кольорове освітлення привертають саме їхню увагу.

Згідно з дослідженням, майже всі торговельні точки розміщують рекламу цигарок на видному місці. Тільки 30% продавців додають до неї інформацію про вікові обмеження. Тютюнова промисловість намагається підсадити "на гачок" ще з раннього віку. "У них є губи? Тоді це наші клієнти" – кажуть представники компанії Camel.

А тим часом рак легенів – найрозповсюдженіший і найбільш смертельний онкологічний недуг в Україні. На перших етапах він практично непомітний, тому хворобу часто діагностують на пізніх стадіях.

Читайте також

Чому так складно кинути палити і як боротися з синдромом відміни

Як допомогти близькій людині кинути курити. Пояснює ЦГЗ

Чому пасивне куріння шкідливіше, ніж активне, та як кинути