Обмеження цін на нафту РФ: ЄС затвердив 8-й пакет санкцій проти Росії

Важливо
. Акція Turn ON sanctions! в Києві 21 лютого 2022 року, фото: УНІАН

Європейський Союз затвердив 8-й пакет санкцій проти Росії. Про це повідомили в Європейській комісії.

“Європейська Комісія вітає сьогоднішню домовленість держав-членів ЄС щодо 8-го пакету санкцій. Ми ніколи не погодимося з фальшивими путінськими референдумами та будь-якою анексією в Україні. Ми рішуче налаштовані продовжувати змушувати Кремль платити”, — йдеться у повідомленні.

“Цей пакет вводить нові заборони ЄС на імпорт вартістю 7 мільярдів євро для обмеження доходів Росії, а також експортні обмеження, що ще більше позбавить військово-промисловий комплекс Кремля ключових компонентів і технологій, а російську економіку — європейських послуг і досвіду”, — йдеться на сайті Європейської Комісії.

Санкції також позбавляють російську армію та її постачальників додаткових товарів і обладнання, необхідних для ведення війни на українській території.

Пакет також закладає основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7.

Що входить до нового пакету санкцій

Додаткові списки підсанкційних осіб

Додатково застосовано санкції до фізичних та юридичних осіб. Йдеться про тих, хто причетний до російської окупації, спробу незаконної анексії та фіктивних “референдумів” на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Сюди також входять фізичні та юридичні особи, які працюють в оборонному секторі, наприклад високопоставлені та військові посадові особи. А також компанії, що підтримують російські збройні сили. ЄС також продовжує переслідувати акторів, які поширюють дезінформацію про війну.

“Обмежувальні заходи ЄС спрямовані на ключових осіб, які приймають рішення, олігархів, високопоставлених військових і пропагандистів, відповідальних за підрив територіальної цілісності України”, — йдеться у повідомленні.

Поширення обмежень на Херсонську та Запорізьку області

Географічну сферу дії обмежувальних заходів розширили на всі тимчасово окуповані РФ території України в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

Нові експортні обмеження

Було запроваджено додаткові експортні обмеження, щоб зменшити доступ Росії до військової, промислової та технологічної продукції, а також її здатність розвивати свій сектор оборони та безпеки.

“Це включає заборону експорту вугілля, включно з коксівним вугіллям (яке використовується на російських промислових підприємствах), окремих електронних компонентів (в російській зброї), технічних виробів, що використовуються в авіаційному секторі, а також певних хімікатів”, — пояснили в Єврокомісії.

Також додано заборону на експорт стрілецької зброї та інших товарів відповідно до Регламенту проти тортур.

Нові імпортні обмеження

ЄС погодив додаткові обмеження на імпорт на суму майже 7 мільярдів євро.

Йдеться, наприклад, про заборону на імпорт російських готових сталевих виробів і напівфабрикатів (з урахуванням перехідного періоду для деяких напівфабрикатів), машин і приладів, пластмас, транспортних засобів, текстилю, взуття, шкіри, кераміки, деяких хімічних продуктів та незолотих прикрас.

Запровадження обмеження цін на нафту G7

Нинішній пакет знаменує собою початок імплементації в рамках ЄС угоди G7 щодо експорту російської нафти.

“У той час як заборона ЄС на імпорт російської морської нафти повністю залишається в силі, обмеження ціни, щойно буде запроваджено, дозволить європейським операторам здійснювати та підтримувати транспортування російської нафти до третіх країн за умови, що її ціна залишиться під попередньо встановленим “лімітом”, — йдеться у повідомленні.

Як пояснили в Єврокомісії, це допоможе ще більше скоротити доходи Росії, водночас зберігаючи стабільність світових енергетичних ринків завдяки продовженню поставок. Таким чином, це також допоможе впоратися з інфляцією та підтримувати стабільність витрат на енергію в той час, коли високі витрати – особливо високі ціни на пальне – викликають серйозне занепокоєння у всіх європейців.

Цей захід тісно координується з партнерами G7. Він набуде чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для продуктів переробки нафти після подальшого рішення Ради.

Обмеження для державних підприємств

8-й пакет санкцій забороняє громадянам ЄС займати посади в керівних органах деяких державних підприємств.

Він також забороняє всі операції з Російським морським реєстром, додаючи його до списку державних підприємств, на які поширюється заборона на операції.

Фінансові, ІТ-консультації та інші бізнес-послуги

Нинішні заборони на криптовалютні активи посилили забороною всіх криптовалютних гаманців, рахунків або депозитарних послуг, незалежно від суми гаманця (раніше було дозволено до 10 000 євро).

Пакет розширює спектр послуг, які більше не можуть бути надані уряду Росії або юридичним особам, заснованим у Росії. Тепер вони включають ІТ-консультації, юридичні консультації, архітектурні та інженерні послуги. Це потенційно послабить промисловий потенціал Росії, оскільки вона сильно залежить від імпорту цих послуг.

Стримування обходу санкцій

ЄС запровадив новий критерій переліку, який дозволить йому застосовувати санкції до осіб, які сприяють порушенням заборони на обхід санкцій.

Читайте також

Звільнення сіл на Херсонщині та Луганщині, вступ України до ОЕСР, 225-й день війни. Онлайн