Отримання субсидій на новий опалювальний сезон: які зміни чекають на українців

. Фото: УНІАН

В Україні зросте кількість отримувачів субсидії, а подати документи на одержання соціальних виплат стане простіше. Як саме зміниться механізм щодо нарахування субсидій в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів старший експерт Офісу підтримки реформ Міністерства розвитку громад і територій України Андрій Саук.

Експерт зауважив, що наразі "близько 40% людей зараз втратили роботу, особливо на сході та півдні, де тривають бойові дії, відбувається окупація, знищені підприємства".

"Це буде кілька мільйонів людей, які потребуватимуть цієї допомоги держави (субсидії — ред.) для того, щоб просто пережити цей опалювальний сезон. Близько 5 млн ВПО вже повернулися додому, але ще близько 6 млн досі є ВПО. Люди, які втратили роботу і які виїхали дуже часто перетинаються. Цю функцію (з нарахування субсидій - ред.) передадуть Пенсійному фонду (від Мінсоцполітики - ред.). Це пов’язано ще й з тим, що багато пенсіонерів є також людьми, які отримують субсидію, і це також дозволить централізувати виплати. Це буде єдина система, де буде видно, які людина отримує доходи, пенсію, пільги. Все буде в єдиному місці, людині не доведеться зайвий раз ходити десь отримувати якусь довідку", — зазначив Саук.

Він додав, що тепер при розрахунку субсидії буде враховуватися дохід, який людина отримує фактично: або нічого, або та допомога від держави по безробіттю. Раніше при розрахунку субсидії враховувався попередній дохід за пів року.

"При нарахуванні субсидії використовують принцип екстериторіальності. Саме тому, що цим буде займатися Пенсійний фонд. Можна буде подати заяву через ЦНАП або органи місцевого самоврядування, або управління соціального захисту до 1 грудня, або через представництво Пенсійного фонду, тобто розширили кількість пунктів, де можна подати заявку. Ті, хто закордоном, можуть подати заявки за допомогою електронного підпису в електронному кабінеті. Так само для тих, хто перебуває на окупованій території або виїжджати на неокуповану територію", — розповів експерт.

Субсидію можна оформити на одну адресу: на ту квартиру, з якої людина виїхала, або на ту, де фактично проживає. Компенсація, яку видають людям, що прихистили ВПО, не буде враховуватися як доходи при розрахунку субсидій.

Що відомо

  • З 1 жовтня виплачувати призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги буде Пенсійний фонд України. З 1 грудня Фонд буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги.
  • В Міністерстві соціальної політики розповіли, як можна отримати субсидію на опалювальний сезон. Для цього міністерство застосовуватиме екстериторіальний принцип, який не передбачає "прив'язки" до місця проживання людини.

Читайте також

Ексгумація в Ізюмі, катівня у Козачій Лопані, ЗАЕС підключили до енергомережі. 207-й день війни. Онлайн