У Рівному, Україні і світі: акція на підтримку вагітної полонянки охопила кілька міст і країн

. Фото: Суспільне Рівне

Акція на підтримку вагітної полоненої військової медикині з Рівненщини Мар’яни Мамонової відбулася 17 вересня. Жінка потрапила в полон шість місяців тому, коли рятувала українських захисників та цивільних в оточеному Маріуполі. Флешмоб охопив Вараш, Тернопіль, Львів, Київ, Луцьк і Рівне.

Мар'яні Мамоновій, яка перебуває в російському полоні, 31 рік. Наприкінці вересня вона має народити первістка. Про це Суспільному повідомили батьки жінки під час акції в Рівному.

"З кожним днем наша тривога все більше і більше, як лягаєш, встаєш — тривога", —зізналася мати полонянки Оксана Черепушко.

Також батьки зауважили, що донька не виходить на зв'язок з 3 квітня 2022 року, була спроба її обміняти, але зірвалася.

"Вони в інтернет викинули знімок, ми потім по голосу її впізнали, бо там Кадиров з нею розмовляє", — сказав батько Мар'яни Володимир Черепушко.

Фото: Суспільне Рівне

Акція на підтримку Мар'яни Мамонової у Рівному відбулася на Театральній площі. Організатори роздали учасникам фото полоненої медикині. Діти, яких було понад півсотні, тримали плакати з написом "Це могла бути моя мама, бо я — українець", у їхніх мам — "Це могла бути я, бо я — українка".

Рівнянка Юлія Руда прийшла на акцію на дев'ятому місяці вагітності.

"Тяжко уявити, що відчуває Мар'яна будучи в такому стані, як вона пережила весь цей час без лікаря, без аналізів, у цьому жаху. Просто хочеться, щоб ніхто не забував, як їй зараз, хочеться мати надію, що хоча б зараз її звільнять" — зазначила Юлія Руда.

Фото: Суспільне Рівне

До рівнян також долучилися учасники з Млинова, звідки родом Мар'яна Мамонова.

"Я зробила пост в соцмережу і була в шоці, як він почав розлітатися, кожні вісім секунд був лайк, репост, і на якійсь момент почалися з'являтися коментарі: а коли Київ, а коли Луцьк. Тобто ми хотіли зробити його у Рівному, але люди в Україні, інших країнах почали писати: просто дайте нам макети і скажіть що нам робити", — пояснила співорганізаторка акції Ольга Вєтрова.

Фото: Суспільне Рівне

Фото: Суспільне Рівне

За даними організаторів, 17 вересня на підтримку вагітної військовополоненої вийшли також у Вараші, Тернополі, Львові, Києві, Луцьку.

Фото: Суспільне Рівне

18 вересня мають долучитися Одеса та інші міста України. А також Німеччина, Швеція, Швейцарія, Канада і Польща.

Фото: Суспільне Рівне

Що відомо

  • Медикиня Мар'яна Мамонова з початку повномасштабного російського вторгнення служила в Маріуполі. Російські окупанти полонили її 4 квітня. Про те, що вона в полоні рідні дізналася із російських ЗМІ.
  • Мати Мар'яни, Оксана Черепушко, розповідала Суспільному, що 3 квітня дочка виходила на зв'язок і повідомила рідним, що вагітна.

Читайте також

  • 22 тисячі речей для переселенців: на Рівненщину їде гуманітарна допомога від ООН
  • Навчання на випадок критичних ситуацій: на Рівненщині розгорнуть 500 мобільних будиночків, які надасть Швеція
  • Укриття обстежили, шкіл додалось: хто у Рівному має право на очне навчання

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter