Присяжним не платять з 2021 року, але вони продовжують роботу — суддя справ Майдану

Ексклюзивно
. УНІАН

Присяжні, які беруть участь у розгляді справ щодо злочинів проти демонстрантів на Майдані Незалежності у 2014 році, не отримують грошові виплати за виконання своїх обов’язків із минулого року, однак продовжують відвідувати судові засідання.

Про це у коментарі Суспільному повідомив суддя Сергій Дячук, який веде справи про вбивства активістів під час Революції гідності.

"Суд доводить до відома, що шляхом звернення до Вищої ради правосуддя, президента України, державного казначейства, державної судової адміністрації та їхніх органів не вирішено питання щодо фінансування діяльності присяжних в даному судовому засідані. Які, нагадую, з грудня 2021 року не отримують передбаченої законом грошового утримання у зв'язку із здійсненням присяжного суді", — зазначив суддя.

За його словами, попри це присяжні поки що не відмовляються виконувати свої обов’язки.

"У нас така "картина" є, проте своєю поведінкою присяжні демонструють відповідальність. Та це не може тривати вічно, справу потрібно буде переводити до нарадчої кімнати. Вона вимагає від присяжних не займатися жодною іншою діяльністю під час перебування в нарадчій кімнаті. І постає питання, яким чином вони будуть себе та свої сім'ї утримувати, це питання залишається відкритим", — підкреслив Дячук.

Суддя висловив сподівання, що уряд все ж розв’яже проблему з відсутністю виплат.

"Ми вже вимушені починати судове засідання з того, що кажемо, що на даний час не вирішено це питання. Хоча, є інформація про те, що маємо надію на зрушення, нам повідомляють представники потерпілих, що є зрушення в уряді, міністерстві фінансів, щоб спланувати засідання, на якому вирішиться це питання", — пояснив він.

При цьому голова Державної судової адміністрації Сергій Сальніков повідомив Суспільному, що ДСА станом на 1 вересня були відкриті асигнування для забезпечення виплати винагороди присяжним у розмірі 9,1 мільйона гривень, у тому числі територіального управління ДСА Києва для розрахунку з присяжними столичного Святошинського районного суду.

"Станом на сьогодні до Державної казначейської служби України надано платіжні доручення у сумі 1,9 млн грн для виплат винагороди присяжним м. Києва", — зазначив посадовець.

Читайте також

Справа розстрілів на Інститутській: у суді виступили двоє потерпілих

"Крапелька стає океаном": спогади харків'ян до восьмої річниці Революції Гідності