Фінляндія скоротить кількість шенгенських віз для росіян

. Фото: Ivan Berdasov/Dreamstime.com

Уряд Фінляндії планує скоротити кількість туристичних віз для в’їзду на територію Шенгенської зони, які видаватимуть громадянам Росії, до 10% від поточного рівня. Окрім того, вартість візи для громадян РФ може зрости із 35 до 80 євро.

Як повідомляє Yle, про це за результатами перемовин міністрів фінського уряду заявив голова МЗС країни Пекка Хаавісто

"Фінляндія обмежить отримання шенгенських віз до однієї десятої від нинішнього рівня. Зміни набудуть чинності у вересні. Формальне рішення про це має ухвалити МЗС", — зазначає видання.

Хаавісто звернув увагу на те, що останнім часом кількість туристів з РФ зросла.

"Після коронавірусу помітне збільшення турпотоку з Росії в той час, як ми намагаємося допомогти українським біженцям. Це недоречно, що Фінляндія стала перевалочним пунктом для відпустки в Європі", — зауважив міністр.

Голова МЗС Фінляндії також повідомив про заплановане запровадження спеціальних гуманітарних віз для росіян. Він зазначив, що це питання ще потрібно опрацювати.

Хаавісто додав, що час подання заяв на туристичні візи буде обмежено, наприклад, певними днями тижня або тимчасовим проміжком на день. Міністр зазначив, що також Фінляндія може скасувати призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з Росії. У цьому разі вартість візи зросте із 35 до 80 євро.

При цьому планується, що у майбутньому підставами для отримання віз для громадян РФ залишаться навчання, робота та відвідування родичів.

Що відомо

  • 9 серпня президент України Володимир Зеленський закликав призупинити видачу віз громадянам Росії країнами ЄС. Він заявив, що ЄС не повинен перетворюватися на "супермаркет", доступний для будь-кого, хто має можливість туди потрапити.
  • 10 серпня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що вкотре підтримує повну заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії та заявив, що в умовах війни РФ проти України "не може бути й мови про звичайний туризм російських громадян". (Чеська республіка припинила видачу шенгенських віз росіянам ще 25 лютого).
  • Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що уряд Естонії вирішив обмежити в'їзд в країну для громадян Російської Федерації, які мають естонські шенгенські візи.
  • 14 серпня стало відомо, що Польща працює над концепцією, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 174. Текстовий онлайн