"Не ускладнювати пошук свободи для опонентів Кремля" — Шольц пояснив, чому він проти заборони видачі віз для росіян

. Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час пресконференції в Стокгольмі 16 серпня 2022 року, фото: Getty Images

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 16 серпня за підсумками зустрічі з лідерами скандинавських країн заявив, що "поки є місце для дебатів" щодо заборони видачі шенгенських віз для росіян.

Слова німецького політика цитує Reuters.

"Ми розуміємо, що є багато людей, які тікають з Росії, тому що вони не згодні з російським режимом", — сказав Шольц.

За його словами, будь-які рішення, які ухвалює Європейський Союз, не мають ускладнювати виїзд з Росії тим, хто тікає від диктатури РФ.

Читайте також: Шольц розкритикував ідею заборонити всім росіянам в’їзд до ЄС. Кулеба відреагував

Водночас зазначається, що лідери країн Скандинавії, зокрема прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін, закликали заборонити російським громадянам, в тому числі і туристам, в'їзд до ЄС.

Що відомо

  • 9 серпня президент України Володимир Зеленський закликав призупинити видачу віз громадянам Росії країнами ЄС. Він заявив, що ЄС не повинен перетворюватися на "супермаркет", доступний для будь-кого, хто має можливість туди потрапити.
  • Наступного дня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що вкотре підтримує повну заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії та заявив, що в умовах війни РФ проти України "не може бути й мови про звичайний туризм російських громадян". (Чеська республіка припинила видачу шенгенських віз росіянам ще 25 лютого). Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що уряд Естонії вирішив обмежити в'їзд в країну для громадян Російської Федерації, які мають естонські шенгенські візи.
  • 14 серпня стало відомо, що Польща працює над концепцією, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик. А уряд Фінляндії з 16 серпня розпочне обговорення ідеї візових обмежень для громадян РФ у зв’язку з війною проти України.
  • Водночас Європейський союз не зможе запровадити повну заборону на видачу віз громадянам Російської Федерації, оскільки такий крок не відповідає візовій політиці ЄС, і "завжди має бути можливість надавати їх певним групам". Про це повідомило фінське видання Helsingin Sanomat із посиланням на відповідь Єврокомісії на їхній запит.

Читайте також

Візові обмеження можуть вдарити по росіянах сильніше, ніж інші санкції — директорка "Європи без бар’єрів"

Якщо у вас громадянство Росії і ви мовчите, значить ви не боретесь — Зеленський