Союзники готові передати Україні протикорабельні ракети "Гарпун", однак побоюються зробити перший крок — Reuters

ЗМІ
. Фото: Wikiwand

Білий дім працює над тим, щоб передати Україні протикорабельні ракети, зокрема "Гарпун", для подолання морської блокади з боку РФ, однак це рішення має низку технічних складнощів. Окрім того, держави не хочуть першими робити такий крок, оскільки побоюються негативної реакції Росії.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

"Троє американських чиновників і два джерела в Конгресі заявили, що два типи потужних протикорабельних ракет: "Гарпун" виробництва Boeing (BA.N) і Naval Strike Missile від Kongsberg (KOG.OL) і Raytheon Technologies (RTX.N) активно розглядаються або для прямого постачання в Україну, або для передачі від європейського союзника, який має ракети", — йдеться у повідомленні.

При цьому наявні кілька проблем, які можуть завадити Україні отримати це озброєння.

"По-перше, існує обмежена доступність платформ для запуску "Гарпунів" з берега — за словами кількох чиновників, це технічно складне рішення — оскільки в основному це ракета морського базування", — пише Reuters.

З огляду на це Сполучені Штати вивчають потенційні рішення, які б дозволили зняти пускову установку з американського корабля.

При цьому Браян Кларк, військово-морський експерт Інституту Гудзона, повідомив, що від 12 до 24 протикорабельних ракет, таких як "Гарпун", з радіусом дії понад 100 кілометрів було б достатньо, щоб загрожувати російським кораблям т переконати Москву зняти блокаду.

"Якщо Путін наполягатиме, Україна може вивести з ладу найбільші російські кораблі, оскільки їм ніде сховатися в Чорному морі", — сказав Кларк.

Читайте також: Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Окрім того, жодна з країн не хоче стати першою серед тих, хто надасть Україні протикорабельні ракети.

"За словами американських чиновників і джерел у Конгресі, кілька країн готові відправити "Гарпуни" в Україну. Але ніхто не хоче бути першою чи єдиною країною, яка зробить це, побоюючись репресій з боку Росії, якщо корабель буде затоплено "Гарпуном" із їхнього запасу, сказав третій американський чиновник", — йдеться у дописі.

Цей чиновник також додав, що одна з країн розглядає можливість першою постачати ракету Україні. За його словами, щойно це станеться, інші держави можуть наслідувати її приклад.

Як зазначає видання, норвезька ракета Naval Strike Missile (NSM) може бути запущена з узбережжя України й має дальність дії до 250 кілометрів. Для роботи з нею потрібно менш як 14 днів навчання.

При цьому джерела видання сказали, що NSM вважаються менш складними з матеріально-технічного забезпечення, ніж "Гарпун", оскільки союзники по НАТО можуть позичити наявні мобільні наземні пускові установки та боєголовки з Норвегії.

Усі запити на озброєння, які містять американські компоненти, такі як "Гарпун" та NSM, повинні бути схвалені Державним департаментом США, який отримує вказівки від Білого дому.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 11 травня Палата представників Конгресу США підтримала законопроєкт, що передбачає виділення Україні додаткових 40 мільярдів доларів допомоги. Президент Володимир Зеленський заявив, що ці кошти будуть витрачені на захист України від російської агресії.
  • Сенатор-республіканець від штату Кентуккі Ренд Пол загальмував швидке голосування за законопроєкт про виділення Україні додаткової допомоги. Він вимагав додати до тексту основного документа норму про призначення генерального інспектора, який би контролював витрати коштів, виділених Україні.
  • 8 травня США оголосили новий пакет санкцій проти Росії через її війну в Україні. Вони стосуються найбільших російських телеканалів, надання фінансових послуг, а також обмежень на використання російської нафти. Детальніше про тих, хто потрапив під санкції, читайте тут.
  • 9 травня президент США Джо Байден підписав законопроєкт про надання Україні оборонної допомоги за спрощеною процедурою — так званий ленд-ліз.
  • За даними Міноборони США, з початку роботи адміністрації Джо Байдена Сполучені Штати виділили Україні понад 4 мільярди доларів на підтримку безпеки, зокрема понад 3,4 мільярда доларів з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 86. Текстовий онлайн

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!