Війна завдала інфраструктурі України збитків на 90 мільярдів доларів — Кубраков

. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Фото: Facebook

Вторгнення Росії в Україну вже завдало цивільній інфраструктурі збитків на понад 90 мільярдів доларів, ця сума продовжує невпинно зростати.

Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час Міжнародної конференції "Європа Карпат" у польському місті Красичин.

"Російські війська свідомо знищують цивільну інфраструктуру України. Сума тільки задокументованих збитків вже сягнула понад 90 мільярдів доларів і з кожним днем війни цей показник зростає", — зазначив посадовець.

За його словами, ця цифра включає лише задокументовані збитки, зокрема втрачені 6,3 тисячі кілометрів головних колій, пошкоджені 23 573 кілометри автодоріг, а також пошкоджений 41 залізничний та 289 автомобільних мостів.

"Враховуючи це, ми змушені оперативно перебудовувати нашу логістичну систему. Наразі працюємо над забезпеченням ланцюгів доставки вантажів, змінюємо напрямки торговельних потоків через блокаду українських морських портів та втрату близько 23% залізничної мережі", — йдеться у повідомленні.

Кубраков зауважив, що Україна вже отримує допомогу від Європи.

"Ми вже маємо бездозвільний проїзд для перевізників, а також на території Польщі працює низка логістичних хабів для ефективного керування перевезеннями. Впевнений, що з такою підтримкою перемога неминуча", — наголосив міністр.

При цьому в Міністерстві інфраструктури очікують, що європейські партнери надалі допомагатимуть в розв’язанні логістичних проблем, а також візьмуть участь у відбудові транспортної інфраструктури України.

Що відомо

  • За оцінкою фахівців департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку у виданні Forbes Ukraine, збитки України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії становлять 92,3 мільярда доларів.
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує, що у 2022 році економіка України скоротиться щонайменше на 35%, тоді як Росії на 8,5%. При цьому, за оцінками аналітиків S&P Global Market Intelligence, Україна зможе повернутися до довоєнного рівня за п'ять років, тоді як РФ — лише за 10.
  • За даними Мінфіну, через війну державний бюджет України станом на кінець квітня потребував збільшення дохідної частини на 5 мільярдів доларів США, а видатки бюджету скоротились на 180 мільярдів гривень.
  • У Варшаві 5 травня відбулася донорська конференція, ініційована Польщею та Швецією для збору коштів Україні. Її учасники загалом зобов'язалися виділити 6,5 мільярда доларів гуманітарної допомоги.
  • На відновлення економіки після завершення війни з Росією Україна потребуватиме 600 мільйонів доларів, а в короткостроковій перспективі — від 4 до 5 мільярдів доларів на місяць, заявив під час круглого столу у Вашингтоні прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн

Зброя надходитиме за 48 годин: експерт про ленд-ліз для України

Зіпсований парад у Москві та міф про “газову зброю” — огляд світових ЗМІ

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу