Саакашвілі перевели із СІЗО в лікарню

. Міхеїл Саакашвілі.Фото: Associated Press

Колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі 12 травня перевели із слідчого ізолятора в місті Руставі до цивільної клініки "Вівамед". Про це повідомляє видання "Новости-Грузия".

Сім’я та адвокати Саакашвілі заявляли, що після двох голодувань, які оголосив політик, його стан здоров’я суттєво погіршився, і він потребує належного медичного догляду за межами в’язниці.

Хоча влада Грузії заперечувала твердження сторони Саакашвілі, міністерство юстиції зрештою запропонувало перевести експрезидента в лікарню для обстеження.

Відомо, що Саакашвілі вимагає під час перебування у "Вівамеді" постійного допуску сім’ї та особистого лікаря, зустрічі з депутатами й контролю над усіма медичними процедурами.

Читайте також: Затримання Саакашвілі у Грузії. Україна офіційно визнала політика потерпілим

Що відомо

  • 1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув з України до Грузії. Своє рішення політик пояснив тим, що "хоче захищати волевиявлення громадян" на місцевих виборах в країні. Увечері того ж дня його затримали і доправили до в'язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе "політичним в'язнем". Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повертатиме Саакашвілі, адже він має українське громадянство. При цьому Зеленський розповів, що був здивований тим, що Саакашвілі поїхав до Грузії, адже в Україні він очолює Виконавчий комітет реформ при Офісі президента. Водночас МЗС Грузії заявило, що Грузія не проводила переговорів з Україною щодо екстрадиції Саакашвілі.
  • 6 листопада Служба державної безпеки (СДБ) Грузії звинуватила Міхеїла Саакашвілі у тому, що він начебто координує з в'язниці дії, спрямовані на насильницьке повалення влади. У ніч проти 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою.
  • Міхеіл Саакашвілі 21 лютого вдруге оголосив про безстрокове голодування на знак протесту проти дій грузинської влади, які, за його словами, не надають йому належної медичної допомоги.
  • Місцеві вибори у Грузії завершилися поразкою "Єдиного національного руху" Саакашвілі. Його партія виграла лише в одному муніципалітеті з 15-ти.

Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії у 2004-2013 роках. У 2013 році він виїхав із країни. У Грузії проти нього порушені кримінальні справи, зокрема заочно засуджено до ув'язнення. 2015 року Саакашвілі отримав українське громадянство і став головою Одеської обласної держадміністрації.

Восени 2016 року він пішов у відставку, а у липні 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі. У травні 2019 року новообраний президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. Нині Саакашвілі очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!