Венедіктова закликала українців утриматися від емоцій щодо Шарія, щоб не допомагати йому

. Ірина Венедіктова, архівне фото: УНІАН

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що емоційні коментарі щодо проросійського блогера Анатолія Шарія, затриманого в Іспанії, можуть нашкодити процесу його екстрадиції до України.

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

Венедіктова зазначила, що Офіс генпрокурора 5 травня підтвердив міністерству юстиції Іспанії наміри домагатися екстрадиції Шарія. Існує ймовірність, що проросійський блогер відмовиться погодитись на добровільну екстрадицію

"Якщо саме так і відбудеться, то Анатолій Шарій із допомогою своїх юридичних радників може вдатися до використання різноманітних тактик захисту, зокрема спробують переконати компетентний суд у винятковій політичній основі притягнення його до кримінальної відповідальності", — додала вона.

Генпрокурорка закликала утриматися від емоційних коментарів щодо Шарія, передусім "представників влади: від правоохоронців до депутатів всіх рівнів". Адже під час перебування блогера в Іспанії його долею розпоряджається іспанський суд.

"Будь-які висловлювання представників української влади на адресу фігуранта теоретично можуть вплинути на прийняття рішення компетентним судом Іспанії. Дати в руки Шарію додатковий аргумент ми просто не маємо права", — наголосила Венедіктова.

Читайте також: Зеленський заблокував клони сайтів Шарія і видання "Страна". Так вони оминали санкції

Що відомо

  • 4 травня правоохоронні органи Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія в місті Таррагона, що в Каталонії. За даними іспанського видання El Mundo, операція із затримання Шарія готувалася кілька тижнів.
  • Національний вищий суд Іспанії 5 травня обрав запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд проросійському блогеру Анатолію Шарію. Чоловіка зобов'язали здати паспорт і з'являтися в найближчому суді кожні п'ятнадцять днів.
  • Служба безпеки України підозрює Шарія у державній зраді (стаття 111 Кримінального кодексу) й порушенні рівноправності громадян (стаття 161). За даними слідчих СБУ, Шарій шкодив національній безпеці України в інформаційній сфері та, ймовірно, діяв на замовлення іноземних структур.
  • У лютому 2021 році Шарію підписали підозру, після чого його оголосили в розшук, а в березні того ж року Печерський районний суд Києва дозволив затримати проросійського блогера.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!