Генсек ООН перед поїздкою до Путіна навідався до Ердогана. Про що говорили

. Зустріч генсека ООН та лідера Туреччини в Анкарі. 25 квітня 2022 р. Фото: www.aa.com.tr

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш напередодні візиту до Москви провів в Анкарі перемовини з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоґаном, зокрема щодо подолання гуманітарної кризи в Україні.

Про це повідомила турецька державна новинна агенція "Анадолу".

Зазначається, що сторони підтвердили спільну мету — якнайшвидше припинення війни в Україні та "створення умов для припинення страждань мирного населення". Під час зустрічі Ердоган заявив, що Туреччина продовжуватиме тісно співпрацювати з ООН, щоб покласти край гуманітарній кризі в Україні та допомогти в евакуації мирного населення. Також Гутерреш та Ердоґан обговорили перемовини між Україною та РФ, до яких Туреччину залучили в ролі посередника. Турецький лідер наголосив, що цей "трек" перемовин, який пропонують вести на турецькому майданчику, є найбільш успішним шляхом досягнення миру в Україні. Він висловив надію, що сторони досягнуть дипломатичного рішення для припинення війни.

Речник ООН Стефан Дюжаррік додав, що сторони "погодилися залишатися в контакті, щоб відстежувати поточні ініціативи", передає АР.

Планується, що 26 квітня Гутерреш поїде до Москви для зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним та з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Потім він відправиться до Києва, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським 28 квітня. Проте український лідер запропонував генсеку ООН перед відвідуванням РФ спершу побачити ситуацію в Україні, "якщо це реально про допомогу, а не про політичний туризм".

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • 20 квітня генсек ООН Антоніу Гуттереш запропонував особисто зустрітися з президентом Володимиром Зеленським у Києві та президентом Володимиром Путіним у Москві задля припинення війни.
  • Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав Україну та Росію з нагоди Великодня оголосити гуманітарну "тишу" на чотири дні — з 21 по 24 квітня, щоб забезпечити роботу гуманітарних коридорів і доправити допомогу людям. Росія відкинула пропозицію, назвавши її тактичним "псевдомиротворчим закликом".
  • 11 квітня послиня США при ООН Лінда Томас-Грінфілд під час дебатів у Радбезі ООН заявила, що біженці з України, 90% з яких становлять жінки та діти, піддаються підвищеній загрозі експлуатації та торгівлі людьми.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 61. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 2.0

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!