Відмова Угорщини підтримати Україну — це запрошення її до агресії в ЄС — МЗС

. Фото: УНІАН

Міністерство зовнішніх справ заявило, що відкидає спроби міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто втягнути Україну у внутрішньополітичну боротьбу в Угорщині, а також наголосило, що відмова Будапешту підтримати Київ — це запрошення для Москви до агресії в ЄС.

"Аморально спекулювати на горі українців задля отримання політичних дивідендів напередодні парламентських виборів. Ми не втручалися і не будемо втручатися у внутрішні справи Угорщини. Оцінку діям угорських політиків зрештою дадуть угорський народ та історія", — заявив спікер МЗС України Олег Ніколенко.

Таким чином українське зовнішньополітичне відомство відреагувало на заяви Сійярто. Зокрема, угорський прем'єр висловив своє обурення у зв'язку з позицією Петера Маркі-Зая, який протистоїть на парламентських виборах чинному голові уряду країни Віктору Орбану. Так, Маркі-Зай підтримав акцію у пам'ять про українців, загиблих у Маріуполі, що відбулася в Будапешті, й виступив на підтримку українських біженців. Натомість Сійярто заявив, що позиція Маркі-Зая втягує Угорщину у війну з РФ.

"Відмова прем’єр-міністра Орбана надавати повну підтримку Україні сьогодні — це не запобігання втягуванню Угорщини у війну, а навпаки - запрошення Росії до подальшої агресії вглиб території Європи. Розраховуємо, що Будапешт сприятиме єдності в ЄС та НАТО задля припинення війни РФ проти України. Росія не повинна отримувати більше простору для продовження її звірств проти українського народу та руйнування європейської безпеки", — наголосив у відповіді Ніколенко.

Що відомо

  • Угорщина не дозволить поставки зброї в країну і не буде відмовлятися від закупівлі російських природного газу та нафти.
  • 21 березня Угорщина висловилась проти створення безпольотної зони над Україною та введення туди миротворців. Також влада країни не підтримує запровадження ембарго на російські енергоносії.
  • Польська компанія PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo) відмовилася платити Росії за газ у рублях.
  • Французька компанія TotalEnergies заявила про відмову від закупівлі російської нафти, однак планує продовжуватиме поставки російського газу в ЄС.

Читайте також

Гарантії безпеки для України. Чим завершилися переговори делегацій у Стамбулі

Договір про гарантії безпеки. Питання Криму і Севастополя, а також ОРДЛО прописані окремими пунктами

"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Вторгнення Росії в Україну. День 34. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!