Війна змусила мене зняти корону віце-міс. Історія евакуйованої жительки Кривого Рогу

Ексклюзивно
. фото: Олександра-Каталея Кіщенко

Перша Віце-Міс України Plus Size та регіональна директорка конкурса краси у Дніпропетровській області Олександра-Каталея Кіщенко з Кривого Рогу відмовилась від свого титулу та евакуювалася до Словаччини. Чому вона склала корону, як діставалася за кордон та які плани на майбутнє, дівчина роз казала Суспільному.

Публікуємо її розповідь у рамках циклу «Не вдома».

Я завжди хотіла жити в Україні

27-річна Олександара-Каталея Кіщенко народилась та виросла у Кривому Розі, зараз евакуювалася до Словаччини. Дівчина каже: хотіла у цьому році відвідати нову країну як туристка, але не думала, що доведеться відвідати в ролі біженки. Евакуюватися до Словаччини Олександрі допоміг колишній хлопець.

"Я ніколи не хотіла жити в іншій країні. Бувало, десь хотілось затриматись на декілька місяців, але жити завжди хотіла в Україні", - каже дівчина.

Як тільки під'їхав потяг, вони забули, що вони люди

Дівчина згадує: 3 березня вона виїхала з Кривого Рогу, до Словаччини добиралась два дні. Валізку збирала в останній момент, було важко визначитись, що з собою брати.

"Я з тих людей, які у триденну подорож беруть пів гардеробу, а тут ти не знаєш на скільки їдеш, можливо, назавжди. Я взяла велику валізу, хоча мене відмовляли. Посадка на вокзалі не обійшлася без сліз. Була величезна кількість людей і як тільки під’їхав потяг, усі забули, що вони люди. Вони кидали свої валізи на пероні, бо не могли з ними зайти у вагон. Я за свою валізу трималась до кінця, бо зовсім без речей не могла поїхати. Мене не пустили у три вагони, бо не було місця навіть у тамбурі. На моїх очах зняли з вагону дитину, яка плакала, бо ніхто не знав, де її мати. Коли надії вже не було, я зі сльозами на очах побігла у кінець потягу. І трапилось диво. Мене пустив провідник, ще й посадив у вільне купе. Я подумала, що то мені за спасіння жінки, яку майже роздавили у натовпі. Всім було на неї начхати, поки я не почала кричати, щоб люди від неї відійшли", - розказує Олександра.

Зараз Олександра-Каталея у Словачинні та планує працювати на заводі. фото: Олександра-Каталея Кіщенко

На підлозі із ковдр та карематів настелили місце для сну

Дівчина каже: їхали з Кривого Рогу до Ужгорода. На вокзалі їх зустріли волонтери з гарячим супом та бутербродами. Далі посадили на безкоштовний трансфер до кодону.

"Я пройшла кордон за чотири години. У Словаччині нас теж зустрічали волонтери з ще більшим різноманіттям їжі, ковдр та готові допомогти у будь-якій ситуації. Мене направили до намету тимчасового перебування. На підлозі з ковдр та карематів мені зробили місце для сну та безкоштовно дали словацьку сім-карту", - каже Олександра.

В Україні залишилась бабуся Олександри, улюблений пес та дві кішки. фото: Олександра-Каталея Кіщенко

Бабуся доросла та має право вирішувати сама

Олександра-Каталея говорить: в Україні в неї залишилась бабуся, дві кішки та улюблений пес. Дівчина сподівається, що бабуся змінить свою думку і вона її забере до себе.

"Я не можу зрозуміти, чому бабуся вирішила залишитись. Вона багато разів міняла своє рішення: то збиралась їхати, то ні. Спершу я сильно гнівалася та хвилювалася. Зараз я думаю, що моя бабуся — доросла людина і вона може вирішувати сама. Я допомагаю їй грошима та у будь-який момент готова підтримати", - каже дівчина.

Улюблений пес Олександри. фото: Олександра-Каталея Кіщенко

Є друзі, які стали агресивні по відношенню до мене

Дівчина зараз у місті Скалиця у Словаччині. Каже: буде працювати на заводі, від роботи їй виділили гарну квартиру на двох з ще однією дівчиною.

"Я у безпеці та чекаю оформлення на роботу. Але мій моральний стан не кращає ні на грам. Коли я була в Україні, я боялась за своє життя, зараз я боюсь за життя рідних, які там залишилися. Я досі не позбавилась від фантомних сирен, нічних кошмарів про війну і здобула величезне відчуття провини. Мені важко спілкуватися з друзями, які вирішили залишится в Україні. Деякі кажуть, що я зрадниця", - говорить Олександра.

Олександра-Каталея Кіщенко Перша Віце-Міс 2021 у конкурсі краси для Plus Size моделей. фото: Олександра-Каталея Кіщенко

Війна змусила мене зняти корону

Олександра-Каталея до війни була Першою Віце-Міс України Plus Size 2021 та регіональною директоркою конкурсу краси у Дніпропетровській області. Дівчина каже: війна змусила її зняти корону.

"Це було моє рішення, адже голова конкурсу Кристина Ліндеблейд вирішила зберегти нейтралітет щодо війни Росії з Україною. Кристина сказала, що вона аполітична... На мій погляд, це найнижчий та найганебніший вчинок. Ця війна - не політичні розбірки. Щоденно гинуть сотні невинних людей, відбуваються страшні злочини по відношенню до українського народу. Який тут може бути нейтралітет? Я не хочу бути обличчям цього конкурсу та підтримувати вбивць, тому я відмовилась від титулу", - розповідає дівчина.

Колишня Віце-Міс України говорить: обов’язково повернеться до України. І додає: ще не знає ким буде після повернення, але однозначно кимось корисним для країни.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро