Другий день збройного нападу. Чернігівщина. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

. ФОТО: Суспільне Чернігів

24 лютого російські війська вторглися в Україну. Станом на сьогодні, бої тривають. Війська тримають оборону. Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн подій, які відбуваються на Чернігівщині.

07:40 Російські військові захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, не дозволяють виїзд на дорогу цивільному населенню. В області відсутнє пасажирське сполучення, в тому числі залізничне. Таку інформацію надали в Сумській обласній військовій адміністрації о 2 годині 26 лютого.

26 лютого 07:36 "У Чернігівській області продовжується ведення систематичних бойових дій і нанесення вогневого ураження по скупченню живої сили та військової техніки ворога", - повідомляє Генштаб Збройних сил України станом на 6:00.

21:45 Звернення командира ОК «Північ» про оборону Чернігова від росіян.

Станом на 21 годину 25 лютого українські військові зайняли позиції і виконують завдання по недопущенню прориву противника в напрямку Чернігова, сказав командувач ОК "Північ" Віктор Ніколюк. Деталі за посиланням.

21:28 Голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус про те, яка ніч очікує на жителів області.

"Ніч, яка буде, вона не буде простою для мешканців Чернігова. Можливі різні провокації, обстріли. У мене прохання: все приймаємо з максимально холодною головою. Ми знаходимось дома, на своїй землі. Ми віримо виключно офіційним джерелам, ми не вірим фейкам. Мені сьогодні вже більше 20 людей дзвонили і питали, чи Чернігів здали. Ні, Чернігів не здали. Він повністю під контролем Збройних Сил".

20:34 Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко розповів про ситуацію в місті станом на 20 годину 25 лютого.

«У нас була важка доба - 5 поранених: один поранений в стані середньої важкості. Його життю зараз нічого не загрожує, 4 поранених трішки легша ситуація, усі прооперовані. В другій лікарні міста є в достатній кількості запаси крові та медикаментів”, - сказав міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

За словами міського голови, у Чернігові на проспекті Мира 272 пошкоджена котельна, немає струму та все буде полагоджено в найближчі дві доби. Також у Чернігові є порив контактної мережі.

19:54 Увага!

Представники військкомату НЕ ходять по квартирах та укриттях з метою мобілізації чоловіків (такі випадки зафіксовано в Чернігові).

Не йдіть за цими людьми. Не вступайте в дискусію з підозрілими людьми. Повідомляє Чернігівська ОДА.

19:30 Чернігівська ОДА повідомляє:

Увага! Номер 102 тимчасово не працює. Для звернення до правоохоронців - телефонуйте 101.

18:46 Російські війська обстріляли корпуси Чернігівської психоневрологічної лікарні. Про це Суспільному сказав головний лікар Володимир Ященко. Сталося це в першій половині дня 25 лютого.

В цей час був бій: на ділянці дороги біля села Халявин бійці ЗСУ стримували наступ російської армії. Нападники відкрили вогонь - снаряди полетіли на територію лікарні. Ніхто з пацієнтів чи персоналу не травмувався, сказав Володимир Ященко. На той момент там знаходилося 306 пацієнтів. Деталі тут.

18:32 Інформація щодо ситуації в Ніжині станом на 18:00 25 лютого від міського голови Олександра Кодоли:

  • Всі комунальні служби міста працюють. Водоканал забезпечує водою населення в штатному режимі. Світло у місті є. Вивіз сміття з міста та його утилізація відбувається планово, сміттєвий полігон працює.
  • Вдень були відключені котельні, щоб уникнути аварійної ситуації. Вони будуть включені пізніше.
  • З сьогоднішнього дня у зв'язку з введенням коменданської години, планується відключення вуличного освітлення.
  • У 9 школі розміщено центр надання допомоги громадянам, які не можуть до їхати до своїх міст
  • Зменшилася кількість на автобусних маршрутах. Оскільки із деяких маршрутів зняли по кілька автобусів, щоб місто могло завдяки цьому допомогти військовим.
  • Медицина: всі лікарні працюють.
  • ЦПМСД працюють в онлайн режимі, стоматполіклініка допомогу надає також. Лікування хворих на коронавірус триває.
  • Надається допомога постраждалим з різних регіогів країни.
  • Допомагайте людям поважного віку!

18:09 У Чернігові застосовували вогонь на території психіатричної лікарні. Повідомляє міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

17:58 Нагадуємо: з 21:00 до 06:00 у Чернігівській області діє комендантська година. Це необхідно для мінімізації провокацій, диверсій та підтримання правопорядку.

У цей час залишайтеся вдома. Та завжди майте при собі документи.

Про це повідомляє Чернігівська ОДА.

17:30 Українське телебачення на супутнику відтепер доступно в незакодованому вигляді.

Концерн РРТ, що входить до сфери управління Держспецзв'язку, звернувся до телеканалів з проханням розкодувати сигнали на супутнику, щоб українці при відсутності ефірного сигналу мали можливість дивитись телебачення безкоштовно на супутнику.

Для перегляду підійде будь-який простий цифровий супутниковий ресивер та супутникова антенна. UA: Чернігів доступний онлайн за посиланням.

16:49 О 14:15 в одну з водонасосних станцій КП "Чернігівводоканал" потрапили вибухові снаряди. Пошкоджене обладнання, електроживлення. Вибито вікна. Інформацію в коментарі Суспільному підтвердив фахівець з інформаційної діяльності Ігор Грищенко.

Станція забезпечує водою частину густозаселеного мікрорайону міста. Наразі там чути вибухи. Вода в людей поки є, але, як сказав Ігор Грищенко, її може і не бути. Тому радить усім запастися водою.

16:20 Голова Семенівської громади Сергій Деденко закликав не вірити інформації про обстріли в Семенівці.

"ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ОБСТРІЛУ СЕМЕНІВКИ - НЕПРАВДА!", - йдеться в повідомленні на його Фейсбук-сторінки.

15:55 У Чернігові в мікрорайоні ЗАЗ та на вулиці Льотній можуть бути перебої зі світлом. Ворог потрапив в лінію електропередач.

! Зараз особливо небезпечно виходити на двір в районах Рокосовського, 1 Травня та інших вулиць, - повідомив секретар Чернігівської міськради Олександр Ломако.

15:35 В будівлю обласного управління СБУ у Чернігові потрапили 2 снаряди. Нині будівля горить. Інформацію підтвердили в обласному управлінні ДСНС.

14:04 Міський голова Ніжина Олександр Кодола звернувся до ніжинців.

"Всі котельні міста Ніжина планово зупинені. Вони не пошкоджені! Будуть включені за окремим розпорядженням".

13:58 Під Черніговом на Гомельському та Менському напрямках йдуть бої із російськими військовими, обстановка складна. Величезна кількість бронетехніки ідуть на Київ і Ніжин, в обхід Чернігова, - міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

13:22 Голова облдержадміністрації звернувся до жителів області.

"ЗСУ захищають місто Чернігів. Без паніки. Ворог здійснює провокації. Особливо інформаційні. Можливі пересування окремих ДРГ. Пам'ятаємо, що паніка - точно не драйвер перемоги. Зберігаємо спокій, знаходимось по домівках".

13:01 До чернігівців звернувся міський голова Чернігова Владислав Атрошенко:

"Шановні чернігівці. Щоб не було паніки та зайвих запитань - ще раз хочу сказати - я на місці, нікуди з міста не виїжджав і не збираюся. В межах умов воєнного часу виконую всі покладені на мене функції щодо забезпечення життєдіяльності міста та матеріально-технічної підтримки частин, що в місті. Розумію вашу тривогу. Слідкуйте за інструкціями".

12:37 У Чернігові аптеки та продовольчі магазини працюватимуть за рішенням власників. Як йдеться на сайті Чернігівської міської ради, станом на 11:00 25 лютого супермаркети АТБ працюють на проспекті Перемоги, 114; Гончій, 47 та Любецькій, 28-Д. Детальніше за посиланням.

12:10 Підрозділи ОК "Північ" знищили ворожу техніку у напрямку Мени та Ріпок. Наша армія знищила близько 20 одиниць ворожих танків на Менському напрямку, втрати живої сили уточнюються. Про це повідомляє ОК "Північ".

Також підрозділ ЗСУ знищив військову колону ворожої техніки, яка рухалася з боку Ріпок на Чернігів. Втрати - близько 10-15 одиниць техніки.

12:08 Банківська система мобілізувалася на 200% - усі безготівкові розрахунки можна здійснювати без обмежень. Забезпечено можливості для зняття коштів, тимчасові ліміти на зняття готівки дозволяють повністю закрити першочергові потреби. Повідомляє Національний банк України.

️Наразі обмеження на безготівкові розрахунки відсутні, СЕП працює без перебоїв.

12:00 Близько години тому в Чернігові оголосили повітряну тривогу із закликом спуститися в укриття. Пізніше з'явилася інформація про те, що тривогу скасували й можна повертатися до домівок. АЛЕ! Утримайтесь від прогулянок, не виходьте поки що на вулицю без зайвої потреби.

Чекайте нових повідомлень, будьте готові повернутися в укриття.

11:50 Олександр Кодола на своїй сторінці у Facebook опублікував звернення до ніжинців. В ньому він просить не виходити на вулиці Ніжина та НЕ їхати в бік Прилук.

"В найближчі години наполегливо просимо ніжинців не виходити на вулиці! Категорично заборонено цивільним їхати в бік м.Прилуки", — йдеться у повідомленні.

10:53 Обласний центр крові вдячний містянам за патріотизм та здану кров, і повідомляє, що зараз всі їхні запаси повністю завантажені. В центрі чекають на донорів 26 лютого о 8:00.

10:23 Через ушкодження злітної смуги аеродрому ГОСТОМЕЛЬ, противник вирішив висуватись своїм ходом з території Білорусі в напрямку ГОМЕЛЬ-ЧЕРНІГІВ-КИЇВ.

На Сіверщині підрозділи 1 отбр по річці БІЛОУС зупинили противника.

Зараз ворог, отримавши гідну відсіч оборонців Чернігова, намагається обійти місто та здійснити наступ на столицю. З цією ж метою, наступу на КИІВ, не рахуючись з втратами, ворог рветься на напрямку КОЗЕЛЕЦЬ-БРОВАРИ та напрямку КОНОТОП-НІЖИН-КИЇВ. Втрачено місто КОНОТОП. Про це повідомляє Фейсбук-сторінка Сухопутних військ України.

10:17 У Ніжині на базі школи №9 організовують центр для біженців. Про це у своєму відеозверненні до містян повідомив міський голова Ніжина Олександр Кодола.

За його словами, через те, що з учорашнього дня всі поїзди, які їдуть з Сумської області, зупиняються в Ніжині та далі не їдуть, багато людей просять прихисток у місті. Тому й виникла потреба організувати такий центр.

09:29 Уже другу добу Україна стримує російські війська. Збройні Сили ведуть бої на кількох ділянках нашої області. Суспільне поспілкувалося з головами громад, де наразі присутні російські війська. Зокрема, йдеться про Сновськ, Сосницю, Мену, Семенівку, Городню, Корюківку та Новгород-Сіверський.

08:30 На чернігівському напрямку та безпосередньо на підході до Чернігова українським військовим вдалося утримати оборону та відбити прорив російських військ. У наших військових -ворожі трофеї у вигляді техніки та документів з особистими даними росіян.

07:42 Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус про початок другого дня війни.

06:52 Повітряну тривогу у Чернігові відмінили, про це Cуспільному повідомив голова ОДА В’ячеслав Чаус:

«Однак, враховуючи те, що чути постріли, я б рекомендував людям лишатися в укриттях».

06:42 У Чернігові оголосили повітряну тривогу.

06:25 КП «Чернігівводоканал»: станом на 6:00 ранку усі об’єкти працюють в штатному режимі. Водопостачання та водовідведення у Чернігові забепечене.

05:27 Ганна Маляр повідоляє, що ідуть ракетні удари по Києву, та закликає українців доєднуватись до лав Територіальної оборони. Два російські літальні апарати близько 04:20 збила українська ППО. Попередньо, внаслідок влучання уламків ракети у житловий будинок у столиці троє людей поранені. На місці працюють рятувально-аварійні служби.

04:30 Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, повідомила про орієнтовні втрати противника станом на 03:00 25 лютого:

  • літаки - 7 од.
  • гелікоптери - 6 од.
  • танки - більше 30 од.
  • ББМ - 130 од.

Втрати особового складу противника - 800 осіб (уточнюється).

01:05 У перший день російської атаки загинули 137 українських військових, 316 — отримали поранення, повідомив президент Володимир Зеленський. Російська армія за перший день повномасштабного вторгнення орієнтовно втратила більше 30 танків, до 130 бойових броньованих машин, 5 літаків та 6 вертольотів, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

25 лютого 01:00 «Ми маємо бути готові до того, що Чернігів може бути обстріляний, в тому числі, ворожою артилерією. Але Збройні сили працюють, відпрацьовують всі свої завдання. Я дуже прошу: ми маємо пережити цей час. Хто в укритті – знаходьтеся, будь ласка, в укриттях, хто вдома і не має змоги знаходитись в укритті - знаходьтесь, будь ласка, вдома». Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус опублікував відеозвернення.

25 лютого 00:45 Президент Володимир Зеленський підписав Указ про загальну мобілізацію на території всієї України. Детальніше - тут.

25 лютого 00:37 Підрозділи 1-ї танкової бригади зупинили переважаючі сили окупантів по річці Білоус у напрямку Чернігова. Про це повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

25 лютого 00:16 Ворожа техніка увійшла до Сосниці. Про це Суспільному повідомив голова територіальної громади Андрій Портний. За його словами, сталося це близько пів години тому, пострілів наразі не чути. "Зайшла колона, зараз на об'їзній у бік Чернігова стоїть. Техніка заїхала у місто, покружляла по житлових кварталах і повернулась, скоріше за все, на об'їзну", - сказав Портний. Щодо кількості техніки, точної цифри голова громади назвати не може. "По кількості не скажу, але десь у районі 50. І колона постійно додається збоку".

Перша доба нападу. Текстова трансляція