"У мене купують три саморізи на гривню". ФОПи під Радою вимагають скасування касових апаратів

Доповнено
. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

25 січня під Верховною радою зібрався мітинг підприємців, які вимагають від парламентарів скасування законів, які зокрема передбачають обов'язкове запровадження касових апаратів та наявність дозвільних документів на товар. За оцінками поліції діалогу під Радою перебуває близько 1000 мітингарів. Через акцію протесту поліція обмежила рух в урядовому кварталі, на двох учасників мітингів склали протоколи.

Як передає кореспондентка Суспільного з місця події, люди тримають в руках плакати з написами "Скасуйте драконівські штрафи, що вбивають малий бізнес", "Гетманцев — ворог народу", "Ганьба". Підприємці вимагають негайного скасування законів, які передбачають фіскалізацію бізнесу.

Учасники мітингу під Радою. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

У зв'язку з проведенням масового заходу поліція обмежила рух автотранспорту на: вулиці Михайла Грушевського (від Паркової дороги до Кріпосного провулка); вулиці Липській (від вулиці Михайла Грушевського до вулиці Інститутської); вулиці Садовій (від вулиці Михайла Грушевського до вулиці Інститутської).

Поліція перекрила вулицю Грушевського. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Учасники мітингу. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Учасники мітингу. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Вимоги мітингарів - скасувати фіскалізацію бізнесу. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Під час мітингу сталися сутички з правоохоронцями. Поліція склала адміністративні протоколи на двох учасників. За даними поліції, чоловіки провокували конфлікт у натовпі та не реагували на вимоги правоохоронців припинити протиправні дії.

Мітингарі під Радою. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

"Двоє учасників провокували конфлікт у натовпі, поводили себе агресивно, не реагували на вимоги правоохоронців припинити протиправні дії та чинили опір поліцейським. За злісну непокору законній вимозі працівників поліції на порушників складено адміністративні протоколи за ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб", — йдеться у повідомленні поліції.

На мітинг SaveФОП приїхали підприємці з різних регіонів України. Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

Які вимоги

З 1 січня 2022-го року набув чинності закон про обов’язкове використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців. Ті, хто від клієнтів отримують готівку, мають встановити касовий апарат або програмний реєстратор розрахункових операцій.

Цей закон стосується переважно підприємців третьої групи – продавців, таксистів, екскурсоводів, перукарів тощо. Усі ці розрахунки мають бути фіскалізованими, тобто покупець має отримати чек. Від цього зобов’язання звільнили підприємців, що працюють у селах.

Закон ухвалили рік тому, але в грудні 2020-го після протестів підприємців його дію відтермінували на рік. Передбачені штрафи – 100% від суми чека за перше порушення та 150% за наступні.

Підприємець з Полтавщини. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

"Я продаю інструменти, запчастини, місто Зіньків Полтавська область. Нас не влаштовує фіскалізація, ми не хочемо ставити касові апарати. Я не хочу наймати бухгалтера, я його не потягну. Хочу, щоб Рада скасувала обов'язкове запровадження касових апаратів для тих, хто на спрощеній системі оподаткування. Тому що я не можу платити орендну плату, за найманих працівників та ще й касовий апарат, його купити тисяч 10-14, приблизно 400 грн на місяць коштує його обслуговування", — розповів Суспільному учасник мітингу Сергій Цимбал.

За його словами, мітингарі також хочуть скасування вимоги мати обов'язкові "білі" документи на увесь товар.

"Цих документів не має. Наприклад у мене є шурупи, саморізи. До мене приходить людина і каже, дай мені на гривню три саморізи. Як я дам йому ті саморізи, як їх оформити, за 100 грамів, чи як?", — каже підприємець.

Він також додав, що аби уникнути штрафів, підприємці "прибирають" термінали й працюють тільки переказуючи гроші з рахунку на рахунок.

ФОПи під Радою вимагають скасування касових апаратів. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

Підприємиця з Хмельниччини Ліля Боцюн розповіла, що касові апарати та дозвільні "первинні" документи на товар — це вимога до мікробізнесу, яку неможливо виконати.

"У мене товар з Туреччини, але більшість товару беру вже у постачальників в Україні. У них немає "білих" документів на товар, вони не дають первинних накладних. Я б хотіла працювати так, як потрібно, по закону, але мені здається, що наша держава не готова поки до цього", — розповіла жінка.

Підприємиця з Хмельниччини. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

Правоохоронці під Радою. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

Мітинг ФОПів під Радою. Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

Що відомо

  • З 2022 року набрав чинності закон про обов'язкове використання касових апаратів для ФОПів. Підприємець може самостійно вибрати тип касового апарату. Він може бути апаратним РРО чи програмним.
  • Класичні РРО коштують від 4 до 20 тисяч гривень, а їхнє обслуговування щомісяця вартує 200-300 грн. Натомість програмні РРО (ПРРО) — безкоштовні. Це програми для телефона, планшета чи комп'ютера. А їхнє щомісячне обслуговування коштує до 200 грн. Зареєструвати його простіше — через кабінет платника податків.
  • У випадку невикористання РРО передбачені штрафи. Пеня за першу незаконну розрахунково-касову операцію відповідатиме сумі чека, друга та наступні складатимуть 150% від суми чека.
  • Ця норма не стосується фізосіб-підприємців, які не проводять розрахункові операції. Тобто бізнес, який отримує оплату лише у вигляді банківського переказу за реквізитами, може працювати без фіскалізації.

Читайте також

В Україні — майже 2 млн ФОПів. Це найбільше за останні 5 років — Опендатабот

Програмні реєстратори та касові апарати для ФОПів: чиновник з Кабміну пояснив переваги

Засіб боротьби з тіньовою економікою чи тиск на бізнес. Експерт про касові апарати

Застосування касових апаратів: кому з ФОПів не потрібні РРО

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!