Президентом ПАРЄ обрали Тіні Кокса. У 2019-му він ініціював повернення Росії в Асамблею

Важливо
.

У Парламентській асамблеї Ради Європи обрали нового президента — ним став голова групи "Об'єднані європейські ліві", соціаліст із Нідерландів Тіні Кокс. Він відомий своєю проросійською позицією, він став ініціатором повернення делегації Росії до асамблеї у 2019 році.

За його кандидатуру проголосувало 164 делегати.

"В ПАРЄ склався звичай, що кожні два роки від кожної з групи ПАРЄ обирають Президента. По суті, це вибори без вибору. Просто по черзі назначають президента від кожної з політичних груп", — пояснив член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Олексій Гончаренко.

Цього разу мала бути черга голови групи лівих — Тіні Кокс. За процедурою, якщо наявний лише один кандидат на посаду президента ПАРЄ, то він обирається звичайною більшістю голосів. Українська делегація натомість висунула свою кандидатку на посаду президента ПАРЄ — депутатку від "Слуги народу" Марію Мезенцеву. Вона набрала 86 голосів.

"Він дуже відомий своїми русофільськими поглядами. Наприклад, саме завдяки його старанням російську делегацію повернули в ПАРЄ у 2019-му році. По процедурі, якщо нікого більше немає на посаду Президента ПАРЄ, то він обирається, по суті, без виборів. Тому, ми вирішили порушити цю процедуру і висунули Марію Мезенцеву на посаду Президента ПАРЄ", — зазначив Гончаренко.

В Асамблеї сформовано і діють п’ять політичних груп: Європейська народна партія; Соціалісти, демократи та зелені; Європейські консерватори; Альянс європейських ліберал-демократів; Об’єднані європейські ліві. Кожні два роки делегати обирають президента з однієї із цих груп.

Що відомо

  • 21 січня заступницю голови комітету Верховної ради з питань євроінтеграції Марію Мезенцеву ("Слуга народу") висунули на посаду президента Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).
  • 24 січня у Страсбурзі розпочалася перша частина сесії ПАРЄ 2022 року, під час якої обиратимуть президента асамблеї на цей рік. Відповідно до правила 15.1 регламенту, 10 і більше членів Асамблеї можуть висунути кандидатуру будь-якого члена ПАРЄ на посаду президента ПАРЄ. У випадку, якщо є дві й більше кандидатури на посаду президента Асамблеї, то проводиться таємне голосування членів ПАРЄ
  • У січні 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) відхилила пропозицію представників України та держав-партнерів про обмеження повноважень російської делегації. Натомість, асамблея схвалила проросійську резолюцію про підтвердження повноважень російської делегації, не запроваджуючи проти неї санкції через дії, що суперечать принципам Ради Європи.

Читайте також

Нова керівниця української делегації в ПАРЄ Мезенцева розповіла про пріоритети на посаді

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!