Бюджет Сумської громади на 2022 рік збираються прийняти 17 січня: у чому причини

. pixabay.com

Бюджетна сесія в Сумській міській раді мала відбутись 30 грудня. Її анонсували на 9.00 напередодні. Втім перенесли на 17 січня. Чому міська рада не стала збиратися й голосувати бюджет – у матеріалі Суспільного.

Розпорядження про скликання позачергової сесії міський голова Олександр Лисенко підписав 28 грудня. Відповідь на запитання, чому її перенесли, зранку журналістам Суспільного отримати не вдалося. Мер, за словами працівниці пресслужби Юлії Терещенко, був на нараді. Вдень у кабінеті його теж не було.

Думки представників фракцій

"Комісію ще ніхто не повідомляв, сказали, що будуть просити збиратися знову депутатів на бюджетку. Перерозподіляти і думати, звідки утискати. Якщо чесно, можна було подумати, ну, всі ж міста у такій ситуації. Можна було приймати такий бюджет та в перспективі потім вже скорегувати його", — говорить голова фракції "Європейська солідарність" Вадим Акпєров.

"Страшного нічого немає. Правильно, звичайно, було його прийняти, але на сьогодні ще не вирішене питання щодо різниці в тарифах по теплопостачальних організаціях. Ще незрозуміла ситуація щодо училищ, скільки там ще коштів буде, але все буде працювати як і працює", — каже голова фракції ВО "Батьківщина" Анатолій Сагач.

"Ми були готові йти на сесію і, якщо приймати сесію, то треба опрацювати усі питання, що є. А коли отримуєш за два, за три дні питання, їх не опрацьовуючи і голосувати за те, що неопрацьоване, немає сенсу", — зазначає голова фракції "Слуга народу" Артем Кобзар.

"Я теж вважаю, що він не був зовсім доопрацьований. Ми не зовсім розуміємо адреси, за якими будуть ремонтуватися дороги, тому що всі ці роки нам обіцяють одне, а ремонтують зовсім інше. Те саме стосується дворів. Думаю, що міський голова зрозумів, що голосів у залі не вистачить, тому він і переніс це засідання", — розповів голова фракції "Опозиційна платформа — За життя" Ігор Перепека.

За словами депутатки, заступниці голови фракції "Сила і честь" Ірини Дяденко, Сумська громада вперше у новий рік входить без бюджету.

"Щодо нашої фракції, то наші пропозиції були офіційно подані до сумського голови. У принципі ми готові були сьогодні прийти на сесію і голосувати за бюджет, в якому були враховані наші бюджетні пропозиції", — зазначила вона.

Версію неготовності проєкту до виносу у сесійну залу озвучила й працівниця пресслужби міської ради Юлія Терещенко, додавши: мер нічого не коментуватиме.

Причини перенесення сесії:

  • Недопрацьовані пропозиції до бюджету.
  • Є питання щодо компенсації різниці в тарифах (цифра може бути збільшена).
  • Ще обговорюється сума співфінансуванням по проєктах, які реалізуються разом із державою.

Де брати гроші

Допоки не приймуть бюджет на наступний рік, на які потреби Сумської громади зможуть брати гроші, а на які ні, розповів консультант офісу реформ у сумському відділенні асоціації міст України Карен Агаджанов-Гонсалес.

"У разі його неприйняття з тих чи інших причин до початку бюджетного періоду, (він -ред.) здійснюється так, що щомісячні бюджетні асигнування місцевого бюджету сумарно не можуть перевищувати 1/12 обсягу бюджетних призначень встановлених рішенням про місцевий бюджет на попередній бюджетний період", — зазначив він.

За його словами, ця норма не діє, якщо йдеться про фінансування захищених видатків бюджету. "Це заробітна плата працівників бюджетних установ, придбання медикаментів, продуктів, оплата комунальних послуг та енергоносіїв. Також не розповсюджується на обслуговування місцевого боргу, на спеціальний фонд бюджету. Якщо, ви питали про надзвичайний стан, і от події, які в режимі надзвичайного стану можуть ставатися і потрібні гроші для того, щоб протидіяти їм, то для цього є резервний фонд бюджету. З резервного фонду бюджету це все одно може фінансуватися. Навіть, якщо бюджет на рік не прийнятий", — говорить він.

Що відомо

  • Бюджет на 2021 рік прийняли під час засідання сесії Сумської міської ради 24 грудня 2020 року.
  • Депутати Сумської обласної ради 22 грудня ухвалили бюджет на 2022 рік.