На різдвяно-новорічні свята на Вінниччині зменшилася кількість охочих вакцинуватися

. Фото: Суспільне Вінниця

Кількість охочих вакцинуватися зменшилася — це повʼязують із різдвяно-новорічними святами. 5 075 щеплень зробили на Вінниччині за минулу добу. Про це розповіла заступниця директорки департаменту охорони здоровʼя та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко.

У центрі вакцинації в адмінбудівлі "Книжка" наразі доступні всі вакцини. За дві години роботи тут зробили 30 щеплень. З яких — 15 CoronaVac і 15 Pfizer. За словами лікарки щеплювальної бригади Оксани Присяжнюк, це найзатребуваніші вакцини в центрі. Щодо протипоказів, розповідає, то вони є тимчасовими, а ось відмовити у щепленні можуть лише в одному випадку.

"Один протипоказ — це анафілактична реакція на введення вакцини. Тоді другу дозу робити не можна. Якщо хімієтерапія, то вакцинуватися не можна, але це тимчасово. На пункті завжди є адреналін. Але нам не доводилося застосовувати його", — каже лікарка щеплювальної бригади Оксана Присяжнюк.

За останніх кілька тижнів кількість охочих щепитися зменшилася, каже Присяжнюк.

"Можливо, це тимчасове явище внаслідок передноворічних свят. Якщо раніше вакцинували по 100 людей, то зараз 50-60 максимум", — розповіла Присяжнюк.

Фото: Суспільне Вінниця

Перше щеплення проти коронавірусу до центру масової вакцинації прийшла отримати вінничанка Лариса Пікановська. Для вакцинації обрала вакцину Pfizer.

"Роблю для того, щоб спростити собі поїздку за кордон. Це не боляче, все чудово", каже вінничанка Лариса Пікановська.

Фото: Суспільне Вінниця

Друге щеплення CoronaVac отримує вінничанка Наталя. Робить це, каже, за власним бажанням, аби вберегтися від захворювання.

"Першу дозу перенесла без будь-яких ускладнень. Надіюсь, що другу також. Роблю це, аби вберегти себе і своїх рідних", — говорить Наталя.

Фото: Суспільне Вінниця

У центрі масової вакцинації у міському палаці мистецтв "Зоря" за годину роботи імунізували 9 містян, - каже лікарка Неля Скакун. Працює він з 10 до 14 години.

"Ми робимо другу дозу CoronaVac, а також — першу та другу Pfizer та Moderna. Першу дозу сьогодні у нас отримала 1 людина, всі решта — другу дозу. AstraZeneca у нас тут немає", — каже лікарка щеплювальної бригади Неля Скакун.

Заступниця директорки профільного департаменту області Тетяна Бондаренко каже, наразі в області доступні усі вакцини.

На новорічні свята центри вакцинації працювати не будуть, каже Бондаренко, то ж охочим щепитися, або тим, хто ще має отримати другу дозу, радить зробити це зараз.

Що відомо

  • На Вінниччині коронавірус підтвердили у 161 випадок.
  • Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що у 2022 році Україна отримає загалом майже 42 мільйони доз вакцини проти COVID-19.
  • 18 грудня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні підтвердили перший випадок захворювання новим штамом коронавірусу "Омікрон". Згодом Ігор Кузін повідомив, що пацієнт одужав.
  • МОЗ вирішило посилити протиепідемічні вимоги до проведення масових новорічно-різдвяних заходів, щоб не спровокували збільшення кількості хворих на COVID-19.
  • Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ щодо введення додаткової дози вакцини від COVID-19, який передбачає щеплення бустерною дозою окремих категорій населення.