Зустріч ради НАТО — Росія може відбутися 12 січня – ЗМІ

. Facebook

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що засідання ради НАТО — Росія може відбутися у Брюсселі 12 січня. Про це повідомляє DW з посиланням на представника альянсу.

В НАТО заявили, що знаходяться в контакті з Росією та працюють над організацією зустрічі. У Брюсселі 12-13 січня відбудеться зустріч військового комітету НАТО на рівні начальників штабів оборони держав — членів Альянсу. Комітет є основним джерелом військових рекомендацій для НАТО. Комітет відповідає за рекомендації щодо заходів, які вважаються необхідними для оборони території союзників.

23 грудня, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив у інтерв’ю німецькому інформаційному агентству DPA, що він "планує зібрати зустріч НАТО-Росія якомога швидше у новому році". Водночас генсек НАТО відкинув можливість перемовин з Росією щодо поділу світу на сфери впливу.

Читайте також: Путін заявив про готовність до "різних сценаріїв" у разі відмови США виконати ультиматум

"Сама ідея, що така велика держава як Росія може приймати рішення щодо того, що можуть чи не можуть робити менші сусіди, або впроваджувати ідею сфер впливу суперечить всьому, що забезпечувало мир та стабільність в Європі від часів закінчення Холодної війни", – заявив Столтенберг.

Крім цього, Столтенберг нагадав, що НАТО ніколи не обіцяло не розширюватися, оскільки це суперечить принципам, закладеним у Статуті організації: будь-яка європейська країна може стати членом НАТО. Крім цього, каже генсек, ще з часів підписання Гельсінських угод та Паризької хартії нормою міжнародного права став принцип, який дозволяє кожній державі самостійно обирати свій шлях.

Що відомо

  • 24 грудня президент Володимир Зеленський у режимі відеозв'язку поговорив із сенаторами та конгресменами США про ситуацію на сході України та кордоні з Росією, а також про "Північний потік-2".
  • 23 грудня на підсумковій пресконференції президент РФ Володимир Путін заявив, що офіційний Київ готує "третю" військову операцію на Донбасі. Він також зазначив, що в Україні "витісняють" росіян з "історичних територій", маючи на увазі Донбас.
  • Твердження російського президента про те, що Україна начебто готує воєнну операцію на сході України, не відповідають дійсності, повідомив Суспільному речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.
  • 17 грудня Міністерство закордонних справ Росії запропонувало США проєкти договору про гарантії безпеки та угоди щодо забезпечення безпеки РФ та країн-членів НАТО, що передбачає заборону на включення до складу альянсу країн колишнього СРСР (а отже і України).
  • У відповідь США й НАТО тоді ж заявили, що отримали пропозиції Росії, але обговорювати питання європейської безпеки без участі союзників у Європі не будуть. А МЗС України наголосило, що лише країна і НАТО вирішують, як розвиватимуться їхні відносини, зокрема що стосується розширення Альянсу.
  • 23 грудня прессекретарка Білого дому Джейн Псакі заявила, що США відкидають пропозиції РФ, пов’язані з "гарантіями безпеки" щодо нерозширення НАТО.
  • Сполучені Штати планують розпочати переговори з Росією щодо запропонованих нею "гарантій безпеки" у січні 2022 року, заявила помічниця державного секретаря з європейських питань Карен Донфрід за підсумками візиту до Києва, Москви й Брюсселя.
  • За даними турецького агентства Anadolu, переговори Росії з НАТО з питань безпеки мають розпочатися орієнтовно 12 січня 2022 року.

Читайте також

НАТО має озброїти Україну, щоб відбити вторгнення путінської Росії — литовський дипломат

НАТО привела війська у стан підвищеної боєздатності через російську загрозу – Die Welt

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.