Бундестаг провів екстрені слухання щодо накопичення російських військ біля України

Ексклюзивно
. АР

Німецький парламент 9 грудня півтори години обговорював ризик воєнної інтервенції Росії в Україну. Опозиційний блок ХДС/ХСС, раніше очолюваний Ангелою Меркель, пригрозив Росії дуже серйозними санкціями.

Про це в ефірі Суспільного повідомила кореспондентка Радіо Свобода в Берліні Анастасія Магазова.

"Україна має залишатися суверенною, і ми маємо запобігати будь-якій спробі воєнної інтервенції. У цьому питання ми маємо стояти на боці України, і закликати Росії не робити кроки, які загрожують суверенітету України", — заявив Ніл Шмідт, депутат Бундестагу.

Читайте також: В Європарламенті закликали Німеччину згорнути "Північний потік-2" у разі нападу РФ на Україну

Як повідомляє кореспондентка, слухання в Бундестазі 9 грудня щодо загрози воєнної інтервенції Росії в Україні стали першими зовнішньополітичними дебатами після призначення нового уряду Німеччини на чолі з новим канцлером Олафом Шольцом.

Ці дебати були ініційовані колишнім блоком ангели Меркель ХДС-ХСС, який зараз опинився в опозиції. І основна їхня мета — закликати новий уряд зберегти той, раніше обраний Ангелою Меркель та її партією курс підтримки України.

"Російський уряд не має представляти конфлікт на сході України як внутрішній. І вдавати із себе стороннього спостерігача. Ні! Росія є стороною конфлікту! Росія — агресор, який порушив міжнародне право, тим самим порушивши мирний порядок усієї Європи", — сказав з трибуни Бундестагу Ніл Шмідт.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, усі парламентські фракції у Бундестазі висловилися за дипломатичне вирішення ситуації, що склалася на кордоні України, а також за найшвидше відновлення зустрічей у Нормандському форматі, в рамках якого Франція та Німеччина з 2014 року виступають посередниками між Україною та Росією.

Також варто зазначити, що сьогодні новопризначена міністерка закордонних справ Німеччини, перебуваючи з візитом у Франції також наголосила, що зустрічі у нормандському форматі мають відбутися якнайшвидше. Адже остання така зустріч в Парижі відбулась два роки тому, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Читайте також: ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

Міністерка закордонних справ Аналена Бербок, що послідовно критикувала Кремль за зовнішньополітичну агресивність, підтвердила зобов'язання Німеччини підтримувати Україну.

“Ми живемо у непрості часи, як ми бачимо в останні дні. Скупчення російських військ поблизу України має викликали в нас занепокоєння — з точки зору самої України, але також з точки зору безпеки Європи", — заявила Бербок на пресконференції в Брюселі.

"Минулого тижня в Ризі НАТО сформував та надіслав чіткий меседж — і я хочу твердо підкреслити, що новий уряд повністю підтримує це зобов’язання. Але я також хочу сказати про напруження, показати, наскільки було б необхідно відродити Раду НАТО-Росія. І ми готові це зробити”, — додала Аналена Бербок.

Водночас, найбільші німецькі фракції окрім AfD та "лівих", які традиційно асоціюються дуже близькими з Кремлем, виступили одразу ж за єдність всіх партії, незалежно від приналежності до уряду чи до опозиції у протидії Росії щодо будь-яких її кроків, які можуть зашкодити суверенітету України.

Що відомо

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!