Рекордна кількість мутацій. Які ризики приховує "Омікрон"

. Фото: УНІАН

У вівторок, 23 листопада, науковці з Південно-Африканської Республіки повідомили про появу нового варіанту коронавірусу – B.1.1.529. Його виявили у студентів, і, відповідно до грецької системи найменувань, назвали "Омікроном". Вже за три дні, 26 листопада 2021 року, ВООЗ оголосила варіант B.1.1.529 таким, що "викликає занепокоєння". Що відомо про "Омікрон", і чому ВООЗ б’є на сполох – у матеріалі Суспільного.

1 грудня генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебруїсус на брифінгу щодо пандемії коронавірусу заявив, що варіант "Омікрон" уже зафіксували у 25 країнах світу. Попри те, що зразок уперше ідентифікували у Південній Африці, досі незрозуміло, коли і де виник згаданий варіант. Виявлення в цій країні могло бути пов’язане з добре розвиненими дослідницькими лабораторіями геномного нагляду, які збудували задля боротьби з епідемією ВІЛ, йдеться у науково-аналітичному американському виданні STAT.

Біологія варіанту "Омікрон"

"Омікрон" великою мірою відрізняється від початкового SARS-COV-2, який виявили в Ухані у 2019 році. Його геном налічує 50 мутацій, 32 з яких відповідають за зміни у білку шипа, що є мішенню для наявних вакцин проти коронавірусу.

Окрім нових мутацій у білку шипа "Омікрон" також має кілька змін, які були притаманні попереднім варіантам коронавірусу, зокрема E484K та N501Y. Дослідження, опубліковане у журналі Nature Medicine, свідчить, що мутація E484K допомагає коронавірусу уникати імунної відповіді, а N501Y робить штами "Альфа" і "Гамма" більш заразними у порівнянні з первинним варіантом SARS-COV-2, який виявили в Ухані. Тому існує ймовірність, що "Омікрон" може поширюватися навіть швидше, ніж "Дельта".

Читайте також: Як під час COVID-19 допомогти пацієнтам з хронічними хворобами легень. Відповідає торакальний хірург

Вірусолог із Медичної школи Массачусетського університету Джеремі Лубан у коментарі для видання NPR наголосив: "Усі бояться, що "Омікрон" поширюватиметься швидше, ніж “Дельта”. На перший погляд здається, що так і буде, але цього може і не статися. Проблема в тому, що наші наукові дані дуже обмежені". Науковцям потрібен деякий час, аби зрозуміти, як швидко поширюється новий варіант коронавірусу та наскільки серйозні симптоми у хворих. Для цього може знадобитися до кількох тижнів.

Дослідник інфекційних захворювань із Науково-дослідного інституту Scripps Research (Сан-Дієго, Каліфорнія) Крістіан Андерсен у коментарі для Science зазначив: "Раптове збільшення випадків інфікування варіантом "Омікрон" значною мірою може бути спричинене такими подіями, як університетські чи спортивні змагання, а не збільшенням рівня передачі". Тобто він припускає ймовірність того, що стрімке розповсюдження "Омікрону" зумовлене більше поведінкою людини, ніж підвищеною контагіозністю самого вірусу.

Аеропорт Тамбо, Південна Африка, 29 листопада 2021 року. ВООЗ закликала країни світу не вводити заборони на польоти для південноафриканських країн через новий варіант коронавірусу. Фото: АР

Які симптоми викликає "Омікрон"

Лікар із Південної Африки Унбен Піллей на брифінгу для журналістів, який відбувся 29 листопада, сказав, що за його спостереженнями випадки інфікування штамом "Омікрон" переважно були легкими. Вакциновані пацієнти легше переносили захворювання у порівнянні з нещепленими. Хворі переважно скаржилися на втому, мали прискорене серцебиття і температуру. Молоді пацієнти також нарікали на ломоту в тілі. Поки що жоден інфікований варіантом "Омікрон" не втратив смак чи нюх.

Чому переймається ВООЗ

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебруїсус описує варіант "Омікрон" як «потенційно небезпечний». Річ у тім, що велика кількість мутацій у білку шипа коронавірусу може допомогти “Омікрону” краще уникати природного імунітету, а також імунітету, викликаного вакцинацією. Це може призвести до нової хвилі пандемії, особливо якщо цей варіант легше передається від людини до людини.

Якщо наявні наразі вакцини виявляться недієвими чи малоефективними проти "Омікрона", фармацевтичним компаніям доведеться замінити компонент вакцин, який відповідає за інформацію про білок шипа коронавірусу. Тоді потрібно буде почати процес ревакцинації заново. За даними The New York Times, фармацевтичні компанії Pfizer і Moderna заявляли, що для зміни їхніх мРНК-вакцин знадобиться близько шести тижнів. Чекати доведеться недовго, адже вакцина вже розроблена і пройшла усі етапи клінічних випробувань. Незважаючи на це, поява нечутливого до вакцин штаму SARS-COV-2 значно відтермінує процес виходу із пандемії коронавірусу.

Що каже МОЗ

МОЗ закликає українців відмовитися від поїздок до країн, де виявлено "Омікрон". Люди, які прибули із Південної Африки, Ботсвани, Намібії, Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Республіки Мозамбік мають самоізолюватися на 14 днів для запобігання поширення нового варіанту коронавірусу. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час урядової наради у понеділок 29 листопада заявив, що список країн найближчим часом може розширитися.

"Усі зразки, які не будуть визначені як Дельта-штам будуть підлягати обов'язковому повногеномному секвенуванню", — зазначає МОЗ. Тобто послідовність їхнього геному перевірятимуть на наявність специфічних мутацій, які притаманні для різних штамів коронавірусу, включаючи "Омікрон". Ефективними профілактичними заходами проти вірусу залишаються використання захисних масок, відстеження контактів, дотримання дистанції та вакцинація.

Крім того, 2 грудня під час засідання Кабміну урядовці ухвалили рішення закрити український кордон для громадян ПАР, Ботсвани, Мозамбіку, Зімбабве, Намібії та низки інших африканських країн.

Читайте також

Уникнути ще 690 тисяч смертей. Як працює колективний імунітет і чому без вакцинації він неможливий

Психоневрологічні розлади, порушення пам’яті: лікарка — про найпоширеніші ускладнення після COVID-19

На питання "Чому не вакциновані?", відповідають: "Був дурний", — лікар про нову хвилю COVID-19

Що на сьогодні відомо про "постковідний синдром". Відповідає лікарка

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!