Вчені назвали ймовірну причину тромбозів через вакцину AstraZeneca

. AP

Група американських та британських дослідників з’ясувала ймовірну причину виникнення тромбозів при застосуванні вакцини проти COVID-19 виробництва компанії AstraZeneca.

Як повідомляє The Guardian, його результати були опубліковані у журналі Science Advances.

За словами дослідників, реакцію організму можна простежити до моменту, коли аденовірус, який використовується у вакцині для доставки генетичного матеріалу збудника COVID-19 у клітини, зв'язується зі специфічним білком у крові, відомим як фактор тромбоцитів 4 (PF4). Дослідники вважають, що це може викликати ланцюгову реакцію в імунній системі, яка може спричинити утворення тромбів – стану, відомого як індукована вакциною імунна тромботична тромбоцитопенія (VITT).

"VITT спостерігається вкрай рідко, тому що має статися ланцюг складних подій, щоб викликати цей дуже рідкісний побічний ефект", – зазначив професор Алан Паркер з Медичного факультету Університету Кардіффа.

За його словами, отримані дослідниками дані підтвердили, що PF4 може зв'язуватися з аденовірусами, що є важливим кроком у розкритті механізму VITT. Вчений сподівається, що творення механізму може допомогти у запобіганні та лікуванні цього розладу.

"Ми сподіваємося, що наші результати можна буде використовувати для кращого розуміння рідкісних побічних ефектів цих нових вакцин і, можливо, для розробки нових та покращених вакцин, щоб переломити ситуацію у цій глобальній пандемії", – зазначив Паркер.

Фахівці AstraZeneca також взяли участь у проведеному дослідженні.

Що відомо

  • 22 лютого компанія AstraZeneca опублікувала звіт про третю фазу клінічних досліджень своєї вакцини. Перевірка показала, що препарат на 79% безпечний та ефективний.
  • З початком березня країни почали повідомляти про повне або часткове припинення використання вакцини AstraZeneca на тлі повідомлень про виникнення тромбів у деяких пацієнтів після щеплення препаратом. У компанії наголосили, що доказів того, що саме їхня вакцина викликає тромбоз, наразі немає.
  • Німеччина, Італія, Франція, Іспанія та деякі інші країни вирішили призупинити процес щеплення препаратом AstraZeneca. Країни чекали на рішення Європейського агентства лікарських засобів після щонайменше 40 випадків тромбозу у вакцинованих.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала продовжити використовувати препарат AstraZeneca для вакцинації від COVID-19 попри повідомлення про можливі побічні ефекти.
  • 18 березня Європейська агенція з лікарських засобів дійшла висновку, що вакцина проти коронавірусу від AstraZeneca є безпечною та ефективною.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!