Нещеплених освітян та держслужбовців починають відстороняти від роботи

. УНІАН

З 8 листопада, за наказом Міністерства охорони здоров'я, державних службовців та викладачів відсторонятимуть від роботи у разі відсутності щеплення проти коронавірусу.

Відповідно до рішення відомства, обов'язковій вакцинації підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.
Читайте також: Ляшко розповів, коли в Україні почнуть вакцинувати підлітків

У випадку, якщо людина має медичні протипоказання до щеплення, вона має отримати відповідну довідку у сімейного лікаря. Решту невакцинованих відсторонятимуть без збереження зарплатні.

Перелік професій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації, планують розширити: до нього додадуть працівників усіх державних установ, організацій та підприємств, соціальних працівників та працівників поштових послуг.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін неодноразово наголошував, що вакцинація від коронавірусу є найбільш ефективним способом захисту від госпіталізацій та важкого перебігу захворювання.

Законність обов'язкової вакцинації

Законодавство України встановлює обов'язкові профілактичні щеплення, визначені від шести хвороб: проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця та туберкульозу. Вони вносяться до календаря щеплень. Станом на кінець 2020 року в Україні передбачалася обов’язкова вакцинація від 10 хвороб. У 2022 році планується запровадити вакцинацію проти пневмококової інфекції. Вакцинація, передбачена календарем щеплень, проводиться безоплатно. Коронавірусу у цьому переліку немає.

Щоб уникнути правових наслідків від конфлікту наказу МОЗ із законодавством, на думку юристки Анжели Василевської, щеплення від коронавірусу має бути чітко зазначеним в переліку обов’язкових щеплень.

"Якщо держава ухвалює рішення, що така вакцина має бути обов'язковою, нехай збереться Верховна рада і приймає таке рішення на рівні закону. Але держава не хоче брати на себе таку відповідальність і грається у добровільну вакцинацію", — зазначила вона у коментарі Суспільному.

При цьому, наразі в українському законодавстві немає статей, які б передбачали звільнення за відмову від вакцинації.

Що відомо

  • Під час новорічних канікул українські гірськолижні курорти працюватимуть тільки для туристів, які вакциновані від коронавірусу.
  • Станом на ранок 8 листопада в Україні підтвердили 13 068 нових випадків COVID-19, зокрема, захворіли 790 дітей та 145 медпрацівників. Через ускладнення хвороби померли 473 людини.
  • Українцям, усуненим від роботи через відсутність щеплення, не платитимуть лікарняні
  • Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що під час новорічних канікул українські гірськолижні курорти працюватимуть тільки для вакцинованих туристів.
  • Через поширення коронавірусу більшість регіонів України перейшли у "червону" зону, де діють карантинні обмеження, зокрема на пересування в громадському транспорті: обов'язковою для проїзду є наявність COVID-сертифікату про вакцинацію. Київ також із 1 листопада у "червоній" зоні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!