Хто сплачуватиме штраф за перевезення пасажирів без COVID-сертифікатів та щеплень. Відповідає МОЗ

. Associated Press

Міністерство охорони здоров'я поклало відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час міжрегіональних та міжнародних автомобільних та автобусних перевезень на пасажирів. Штрафи за порушення карантинних норм платитимуть пасажири, а не перевізник.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

Під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність таких документів покладається на пасажирів. Стосуються правили як і регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях", – кажуть в міністерстві.

Повідомляється, що норма не стосується авіаперевезень, а також поїздок залізницею – там відповідальність за наявність відповідних документів несе перевізник.

Читайте також: У "червоній" зоні перебувають шість областей – МОЗ

"Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше п’яти (без врахування дітей до 14 років). Водночас дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї", – наголошують у міністерстві.

Згідно з новими правилами, перевізник має проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів.

"Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 гривень", – зазначено у дописі.

Що відомо

  • Станом на ранок 25 жовтня українські медики виявили 14 634 випадки COVID-19, через ускладнення хвороби померли 330 людей.
  • Із 21 жовтня через погіршення ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні​​ оновилися правила міжрегіональних перевезень. Зокрема пасажирам під час поїздок у регіонах із “жовтим”, “помаранчевим” чи “червоним” рівнем епіднебезпеки потрібно пред'являти COVID-сертифікати або негативний тест на коронавірус.
  • 11 жовтня Кабінет міністр затвердив нові правила пасажирських перевезень на час карантину.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов прогнозував, що пік захворюваності на COVID-19 в Україні припаде на кінець жовтня – початок листопада.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!