У Німеччині звинуватили Росію у причетності до міграційної кризи на білоруських кордонах

. Хорст Зеєхофер. Фото: AP

У Німеччині транзит біженців через Білорусь до Європейського Союзу вважають "гібридною атакою" Мінська, ключ вирішення якої належить Москві.

Як повідомляє DW, про це заявив 20 жовтня міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеєхофер.

"Ми всі переконані у тому, що ключ до вирішення (міграційної — ред.) проблеми знаходиться у Москві", — заявив чиновник під час засідання уряду.

За його словами, рух нелегалів до Німеччини через Білорусь і Польщу, став одним з трьох міграційних викликів, що вимагають прийняття оперативних заходів. Два інших виклики — вторинна міграція до ФРН біженців, вже зареєстрованих, а іноді і які отримали притулок, зокрема, в Греції, а також висхідний приплив мігрантів з Афганістану.

Відмінність "білоруського транзиту" від всіх інших шляхів, як переконаний Зеєхофер, у тому, що він існує нібито за підтримки режиму Лукашенка. Як підтвердження він наводить той факт, що влада країни розширила список країн, громадяни яких можуть в'їжджати до країни без віз, включивши Іран, Пакистан, ПАР, Єгипет і Йорданію.

Читайте також: У Польщі за добу зафіксували понад 500 спроб мігрантів перетнути кордон з Білоруссю

Він вважає таку практику "однією з форм гібридної загрози, при якій мігрантів використовують як політичну зброю". Як пише DW, на сьогодні Білорусь впускає на свою територію без віз або інших обмежень громадян з 76 країн світу.

"Важко пояснити, чому в цій справі несподівано стали брати участь комерсанти з дрібних, раніше маловідомих авіакомпаній", — зауважив Зеєхофер і додав, що "режим у Білорусі може все це робити без схвалення або, принаймні, без відома Москви".

Що відомо

  • 18 жовтня очільник Міністерства закордонних справ Німеччини Гайко Маас закликав запровадити санкції проти авіакомпаній, що перевозять у Білорусь нелегальних мігрантів, які прагнуть потрапити звідти на територію ЄС.
  • Влада Німеччини розслідує ймовірну причетність невизнаного низкою країн президента Білорусі Олександра Лукашенко до перевезення нелегальних мігрантів у ФРН.
  • Наприкінці травня 2021 року невизнаний низкою країн президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ більше не буде затримувати нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу, членом якого є Литва.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!