Кулеба прокоментував погрози Угорщини заблокувати вступ до НАТО

. Уніан

Україна готова до дружби та співпраці з Угорщиною, але продовжить захищати свої політичні та економічні інтереси у дипломатичному полі у разі атаки на них.

Про це 30 вересня під час пресконференції заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондентка Суспільного Роксолана Лісовська. Його слова пролунали у відповідь на погрози угорських урядовців заблокувати вступ України до НАТО в разі, якщо український уряд втручатиметься в енергетичну політику сусідньої країни.

"Власне, ніякої новини прем’єр-міністр Орбан не озвучив. Угорщина послідовно оголошувала, що питання НАТО буде вирішено після комплексного розв'язання питання з національною угорською меншиною в Україні. А це не простий вузол, і його треба розв’язувати один завиток за іншим", – зазначив посадовець.

За його словами, кожне успішне засідання комісії "Україна – НАТО" дозволяє розв’язати один такий "завиток".

"Ще раз наголошую, дуже чітко і спокійно – я завжди дотримувався і буду дотримуватися дуже простої лінії: я за дружбу, я за співробітництво", – підкреслив міністр.

Кулеба додав, що попри обміни різкими заявами Україна готова до співпраці з Угорщиною.

"Але якщо хтось робитиме щось, що не відповідає українським інтересам і безпосередньо їх зачіпає, і буде бити по нас – ми будемо бити у відповідь. Дипломатично, безумовно. Все дуже просто. Тому ми за позитив, за конструктив, але з повагою до позицій України. І ми готові поважати позиції інших країн", – підсумував він.

Читайте також: У чому небезпека угоди між Угорщиною та "Газпромом" для України. Пояснюють експерти

Раніше керівник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш у відповідь на критику угоди щодо транспорту газу в обхід України, укладену між Угорщиною та "Газпромом", заявив, що український уряд у не має права втручатися в енергетичну політику інших країн.

Також він пригрозив заблокувати вступ України до НАТО, пригадавши дипломатичний конфлікт навколо мовного закону.

"Помста України відбулася задовго до газової угоди з росіянами, оскільки Україна грубо обмежила використання рідної мови угорців на Закарпатті, вносячи поправки в Закон про освіту, і не допустила жодної міжнародної думки щодо цієї поправки, тому Угорщина продовжить заблокувати переговори про вступ в НАТО", – сказав Гуйяш.

Що відомо

  • 27 вересня представники Угорщини підписали новий довгостроковий контракт щодо організації постачання газу із російською державною компанією "Газпром".
  • У відповідь у Міністерстві закордонних справ України заявили, що "здивовані і розчаровані" рішенням Угорщини на постачання газу в обхід України. У МЗС також зазначили, що ініціювали перенесення засідання спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутися 29-30 вересня у Будапешті.
  • Після цього Міністерство закордонних справ Угорщини викликало для пояснень такої реакції Києва українського посла. В українському зовнішньополітичному відомстві повідомили, що також викликали угорського посла, аби "донести" свою позицію.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!