22 вересня — День осіннього рівнодення. Що варто знати

. Фото - canva.com

22 вересня у Північній півкулі нашої планети настає День осіннього рівнодення – природне явище, що означає початок астрономічної осені та рубіж, після якого дні стають коротші за ночі. Суспільне з'ясувало, що каже наука та які народні вірування пов'язані з Днем осіннього рівнодення.

Астрономічна осінь

Для астрономів, метеорологів та низки інших вчених зміна пір року пов'язана не з датами у календарі, а природними процесами, значною мірою визначені нахилом осі Землі по відношенню до площини екліптикиПлощина, в якій Земля обертається навколо Сонця. Початком астрономічної осені у Північній півкулі настає в день осіннього рівнодення, а зима приходить разом із зимовим сонцестоянням.

skyatnightmagazine.com

У дні рівнодення сонце сходить майже чітко на сході і сідає майже чітко на заході. Крім того, тривалість світлового дня та ночі майже зрівнюється – кожна частина доби триває по 12 годин, хоча день все ж залишається на кілька хвилин довшим.

Після осіннього рівнодення ночі стають довшими, аж поки не сягнуть свого максимуму 22 грудня – у день зимового сонцестояння. Ця дата стане початком астрономічної осені.

У Південній півкулі цього дня навпаки, настає весняне рівнодення, і дні разом з приходом астрономічної весни починають збільшуватися.

Народні традиції та прикмети

День осіннього рівнодення є важливою датою у календарях народних святкувань по всьому світу (а в Японії навіть є офіційним святом). У давніх слов'ян цей день був пов'язаний із символічним завершенням сільськогосподарських робіт та збору врожаю. Одним з символів святкування стали ягоди горобини, якими прийнято було прикрашати оселі.

unsplash.com

З приходом святкування традиції, пов'язані з осіннім рівноденням стали частиною святкувань Різдва Богородиці. З дохристиянських часів збереглися традиції готувати в цей день пироги з ягодами та капустою, проведення поминальних ритуалів та прикрашання вікон будинків горобиною.

З осіннім рівноденням пов'язана низка ритуальних заборон. Зокрема, за народними прикметами, в цей день не радять:

  • позичати чи давати гроші в борг;
  • сваритися чи злитися;
  • відмовляти у гостині чи допомозі людям;
  • починати нові справи.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!