Меркель готова запросити на Нормандські перемовини Зеленського, Путіна та Макрона

. Associated Press

Федеральна канцлерка Германії Ангела Меркель готова запросити на перемовини президента України Володимира Зеленського, президента Франції Емманюеля Макрона та президента РФ Володимир Путіна.

Про це вона повідомила під час пресконференції у Києві 22 серпня за підсумками зустрічі з Володимиром Зеленським.

"Ми говорили (із Зеленським - ред.) і про Нормандський формат. Тут ми не йдемо вперед, як би це хотілося б, зустрічі Тристоронньої контактної групи не відбуваються, як хотілось би. Я хотіла б провести переговори на рівні президентів, на вищому політичному рівні і запросити українського, російського й французького президентів. І якщо ми зможемо розробити добрий порядок денний, то це вважаю за можливе", — заявила Меркель.

"Нормандський формат" — тип зустрічей у чотиристоронньому форматі (Україна—Німеччина—Франція—Росія), де обговорюються питання щодо російської збройної агресії проти України.

Меркель додала, що питання ситуації на Донбасі можуть обговорюватися й у "інших форматах", але ТКГ повинна продовжувати роботу.

"Ми будемо обговорювати інші питання двосторонньої співпраці. Впевнена, новий федеральний уряд Німеччини продовжуватиме співпрацю з Україною", — зазначила канцлерка.

Що відомо

  • Раніше Меркель вже висловлювалася про "застій" у Нормандському форматі після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним. "Нормандський формат — єдиний формат, який у нас є в наявності. В обговоренні спірних тем у нас є певний застій. І я виступала за те, щоб надати більше життя цьому формату. Остання зустріч відбулася в Парижі. І ті цілі, котрі ми поставили в Парижі реалізовані Україною", — зазначила канцлерка.
  • 9 грудня 2019 року у Парижі відбулася зустріч лідерів країн Нормандської четвірки за участю президентів України, Франції та Росії Володимира Зеленського, Емманюеля Макрона і Володимира Путіна, а також канцлера ФРН Ангели Меркель.
  • У Парижі сторони домовились про реалізацію всіх необхідних заходів з підтримки режиму припинення вогню до кінця 2019 року, рекомендували включили "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство. Окрім того, учасники задекларували зацікавленість у досягненні домовленостей щодо всіх правових аспектів питання особливого статусу ОРДЛО.
  • 22 серпня канцлерка Німеччини Ангела Меркель разом з німецькою делегацією прибула з робочим візитом до України. Це її останній візит на посаді канцлерки.
  • Перед візитом до України канцлерка Німеччини відвідала Москву та провела переговори з російським президентом Володимиром Путіним. Під час зустрічі вони обговорили, зокрема, питання продовження договору щодо транзиту російського газу територією України.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!