Сонце та спека. Яким буде літо в Україні

Ексклюзивно
. AP

Синоптики очікують, що цьогорічне літо буде спекотним, його середні температури перевищуватимуть звичайні показники.

Про це у коментарі Суспільному розповів директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

За його словами, на користь такого припущення свідчать дані аналізу середніх літніх температур за останні 20 років. На думку Кульбіди, цьогорічне літо виявиться спекотним попри те, що травень видався достатньо прохолодним та нехарактерним за температурними показниками.

"Влітку температура повітря все одно буде значно вищою за норму, досягати 25-30 градусів і навіть більше. Тому інших прогнозів поки що немає", – зазначив він.

Читайте також: Посухи та зсув природних зон. Як глобальні зміни клімату вплинуть на Україну

При цьому директор Укргідрометцентру зазначив, що заздалегідь спрогнозувати, наскільки дощовим виявиться літо, досить тяжко.

"Прогнозувати кількість опадів, які при високому температурному режимі мають здатність випадати дуже локально, достатньо складно. Тому про режим опадів в Україні протягом найближчого літа говорити поки що не варто", – зазначив він.

Як зазначив Кульбіда, найспекотнішими місяцями в Україні традиційно мають виявитись липень і серпень.

"Ті місяці, коли спостерігались найвищі температури повітря, і будуть спостерігатися – як раз липень і серпень", – наголосив синоптик.

При цьому директор Укргідрометцентру не виключає, що спека спостерігатиметься також і у вересні, однак на початку осені температурний режим буде дещо нижчим.

Що відомо

  • Раніше синоптики повідомляли, що у червні 2021 року середня місячна температура в Україні очікується в межах 18-22 градусів тепла, у горах – 14-18 градусів тепла. Загалом, це близько до кліматичної норми.
  • Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського повідомила, що до Києва прийшло метеорологічне літо, оскільки стала середньодобова температура перевищила +15.
  • 2020 рік був найтеплішим за всю історію спостережень в Європі, а останні шість років – найжаркішими у всьому світі.
  • Учені з Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозують, що у 2021 році у всьому світі стане прохолодніше, утім він все одно залишиться одним з шести найтепліших років.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!