Новий етнічний бренд. Як українська вишиванка підкорила подіуми та серця кутюр'є

. Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Українська вишиванка — не лише культурне надбання нації, але й справжній дарунок світові. Вона вже давно не сприймається, як таке, що варто одягати тільки на релігійні та державні свята, а перетворилася на етнічний бренд, який знають та впізнають майже всюди.

До Всесвітнього дня вишиванки Суспільне розбиралося, як українські мотиви впливають на світову моду та чому дизайнери з модних домів досі звертають за натхненням до нашої спадщини.

Від давніх курганів до світових подіумів

Історія української вишиванки сягає глибокої давнини й достеменно невідомо, хто перший взяв до рук голку з ниткою. Втім дослідники переконані, що популярним вбрання було ще за часів палеоліту.

Поблизу села Мізин, що на Чернігівщині, археологи розкопали статуетки чоловіків, одягнених в довгі широкі сорочки з візерунчастою вишивкою на рівні грудей. Ще були вишиванки, які знайшли у Києво-Печерській лаврі, зроблені зокрема руками черниці Марії-Магдалини Мазепи – матір'ю відомого українського гетьмана, а також вовняні сорочки у кургані Соколова Могила.

Нашим пращурам вдалося започаткувати цю традицію, а далі пронести її через віки. Тож як так сталося, що українська вишиванка здобула визнання у світі та майже щороку з'являється на подіумах відомих модних домів?

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Час від часу відомі дизайнери починають шукати надхнення для нових колекцій, і деякі знаходять його в українських традиціях. Це сталося з французом Жан-Полєм Готьє. У 2005 році він відвідав Україну, потрапив на Помаранчеву революцію, а наступного року випустив жіноче вбрання з елементами вишивки. Сектори залу на своєму показі він назвав на честь міст – Житомир, Львів, Харків, Ялта, а сам подіум — Києвом. Цю колекцію модна редакторка американського Vogue Анна Вінтур визнала найкращим, що коли-небудь створював кутюр'є.

Після цього французькі модники й модниці почали активно вбиратися у вишите, а українською культурою цікавитися й інші модні будинки.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Модний дім Gucci теж використовував тему української етніки, зокрема гуцульської. Артдиректорка Фріда Джаніні восени 2008 року оздобила вбрання для колекції прет-а-порте українською вишивкою, в якій переважали геометричні візерунки з Поділля та Гуцульщини.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

У 2009 році українська вишивка з'явилася на тижні моди в колекції артдиректора та дизайнера модного дому Dior Джона Ґальяно. Після показу стиліст Жульєн Діс розповів журналістами, що моделі були збірним образом нареченої, черниці та Мадонни. Утім, схожі вони були більше на гоголівську панночку з екранізації повісті "Вій".

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Слов'янські мотиви не зміг оминути й знаменитий модний дім Valentino. Навесні 2015 році моделі дефілювали подіумом у вишитих сорочках, платтях і навіть у гуцульському верхньому одязі – камізельках та жупанах.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Модельєрам так припала до душі українська етніка, що через два роки Марія Грація Кьюрі та П'єрпаоло Піччолі представили нову круїзну колекцію, де основною темою також була саме вишивка.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Знову модний світ заговорив про Україну у 2013, коли відразу двоє дизайнерів випустили колекції, присвячені "українським амазонкам". Прабал Гурунг в Нью-Йорку і Гарет П'ю в Парижі були вражені "дівчатами з Карпат — справжніми сучасними амазонками, які не підпускають до себе чоловіків й борються проти гендерної нерівності". Попри те, що надихались вони лише знімками та історіями в мережі, оскільки справжніх українських амазонок наживо не бачили, колекція мала шалений успіх серед критиків.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Про традиційне українське вбрання писали й модні журнали, зокрема Vogue. У 2015 році вишиванка потрапила на сторінки американського видання як костюм, що свідомо і несвідомо пронизав світову моду протягом багатьох років. Згодом одна з найстаріших газет The New York Times обрала нашу "селянську сорочку" трендом літнього сезону.

"Пара вишиванок з джинсовою спідницею – це все, що потрібно, аби мати стильний вигляд. Просто будьте готові, що люди питатимуть у вас звідки вона", — написав автор статті.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Cимвол "сім'ї та щастя"

Вишиванку здавна вважали своєрідним оберегом "від усього лихого". Крім цього, орнамент на народному вбранні не лише пророкував щасливу долю за повір'ями, але і символізував родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Недаремно саме українська родина стала обличчям проєкту Dolce&Gabbana, покликаного підтримати сімейні цінності. Власники італійського бренду обрали світлини українців з-поміж тисяч фотокарток інших родин.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Вишиванка за межами України

Не лише українці охоче вдягають національне вбрання, але і деякі голлівудські зірки, яким припали до душі вишиванки. Вони з'являються у них на обкладинках журналів, як це зробила акторка Гвінет Пелтроу або британська співачка Адель, носять у повсякденному житті та виходять так на червоні доріжки.

Так, наприклад, акторка Демі Мур одягнула вишиту сукню на річницю весілля Брюса Вілліса, італійська модель Магдаліна Гінеа прийшла на 68-й Каннський кінофестиваль у чорно-білій вишиванці.

Український орнамент потрапив і на сцену конкурсу "Міс Всесвіт", в якому брала участь Єлизавета Ястремська. У сукні "Душа-Витинанка" вона пройшла по подіуму й ще раз продемонструвала світові, як виглядають українські орнаменти.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!