У Кропивницькому закривають філію Донецького медичного університету

Доповнено
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому закривають філію Донецького національного медичного університету. Про це Суспільному розповів тимчасовий виконувач обов’язків керівника відокремленого підрозділу вишу Сергій Нестеров. За його словами, таке рішення ухвалила вчена рада університету, яка засідала у Кропивницькому, Краматорську та Маріуполі 12 травня.

У Кропивницькому філія працюватиме до кінця навчального року.

"Пів року тому була створена комісія, для того, щоб філія Донецького медуніверситету отримала відповідну ліцензію. Однак, 24 березня міністерство освіти видало нові вимоги, які ставлять крапку у питанні розвитку Кропивницького, який не відповідає ліцензійним вимогам. Це стосується науково-педагогічного складу, адміністративно-господарської діяльність та інших вимог. Але основа — це науково-педагогічний склад, якого у нас немає, але він має бути у кожному місті освітньої діяльності, не тільки в університеті. До кінця цього року усі територіальні підрозділи вишів мають бути відокремлені і оформлені юридично, що у Кропивницькому, на сьогоднішній день, неможливо зробити".

За словами Сергія Нестерова, нині у філії Донецького медичного університету навчається тисяча студентів з понад 20 країн світу, з них 400 — це іноземці, здебільшого, з Єгипту, Марокко, Лівану та Індії.

"Новий навчальний рік у нас не почнеться. Чекаємо на приїзд ректора, щодо студентів і викладачів будуть враховані усі побажання. Їм запропонують перевестися в інші місця роботи, студентам — в університет у Краматорськ або в інші виші. З іноземцями проблем не буде, бо вони навчаються за контрактом на платній основі".

Заступниця голови студентського самоврядування, п'ятикурсниця Яна Соболь-Талибгизи каже: студентів ніхто не збирав і не повідомляв про закриття філії. Наразі усі чекають офіційного наказу.

"Студенти шоковані, що філію хочуть закривати. На сьогодні майже 70 студентів медуніверситету працюють у лікарнях міста і лікують хворих на коронавірус. Якщо люди заберуть свої документи під час закриття факультету, то деякі будуть змушені покинути навчання, бо фінансово вони не потягнуть оплату за складання нового договору. Студенти розгублені, не знають, що їм робити далі та у кого просити допомоги".

Керівник обласного департаменту охорони здоров'я Олег Рибальченко каже: знає про рішення вченої ради про переведення факультету з Кропивницького у Краматорськ.

"Нам дуже потрібні нові медичні кадри і ми зацікавлені, щоб молоді лікарі навчалися тут. Тим паче, зараз, коли в області дуже великий дефіцит медиків. І виклики пов'язані з коронавірусом показали, що нам дуже потрібне поновлення кадрів, особливо певних напрямків. Тому втрата вишу на території нашої області — це погана історія і хочеться, щоб вона не відбулася. Зробимо все необхідне, щоб філія не закрилась".

Що відомо

  • Філію Донецького національного медичного університету відкрили у Кропивницькому у 2016 році.

Читайте також