Кількість підроблених банкнот у 2020 році зросла – НБУ

. Уніан

Національний банк повідомив про незначне зростання кількості підроблених банкнот у 2020 році. За даними регулятора, найчастіше зловмисники підробляють банкноти старого зразка номіналом 500 та 200 гривень.

Водночас рівень підробки національної валюти залишається низьким, підкреслили у пресслужбі НБУ.

"Як свідчить моніторинг стану вилучення з обігу банкнот національної валюти в Україні, за підсумками минулого року на 1 мільйон штук справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 штук підроблених банкнот (за підсумками 2019 року – близько 3 штук)", – розповіли у Нацбанку.

Відносне збільшення рівня підроблення банкнот гривні у 2020 році в НБУ пояснюють зростанням активності зловмисників на тлі збільшення кількості готівки в обігу, що відбулося у зв’язку з поширенням COVID-19.

Як зазначив регулятор, серед підробок траплялися переважно банкноти номіналом 200 та 500 гривень старого зразка.

"Найчастіше у 2020 році підробляли банкноти старого зразка – номіналом 500 гривень зразка 2006 року та 200 гривень зразка 2007 року. Їхня кількість становила близько 60% та 29% відповідно від загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот", – повідомили в НБУ.

У Нацбанку пояснили це тим, що банкноти національної валюти нового покоління номіналами 20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень, які Національний банк увів у обіг у 2015 – 2020 роках, мають посилену систему захисту.

"Зокрема, для захисту банкнот високих номіналів, які зловмисники найчастіше намагаються підробити, застосовано інноваційні оптично-змінні елементи захисту, які громадянам легко перевірити, а зловмисникам – надзвичайно складно відтворити", – наголосили у пресслужбі регулятора.

НБУ зауважив, що переважно вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти друкувалися з використанням принтерів і були розраховані на неуважність громадян та касових працівників закладів торгівлі. Найчастіше вони збувалися через каси закладів торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій тощо.

Що з іноземною валютою

Як зазначили в НБУ, серед вилучених з обігу у 2020 році підроблених банкнот іноземної валюти переважали долари США, кількість яки сягнула 86% від загальної кількості всіх вилучених іноземних підроблених банкнот, євро (12%), а також російські рублі та англійські фунти стерлінгів (по 2%).

При цьому найчастіше минулого року зловмисники підробляли іноземні банкноти наступних номіналів:

  • 100 доларів США (95% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США);
  • 50 та 500 євро (30% та 29% від загальної кількості вилучених підроблених євро);
  • 5000 та 1000 російських рублів (74% та 26% від загальної кількості вилучених підроблених російських рублів).

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні й іноземної валюти регулятор закликав громадян звертатися до банків, які передають такі банкноти для проведення досліджень Національному банку України.

Що відомо

  • Раніше в НБУ розповіли, що найбільш поширеними в готівковому обігу України є банкноти номіналом 200 гривень.
  • Голова ради Національного банку Богдан Данилишин заявив, що потенціал заощаджень населення як ресурсу для прискорення економічної активності продовжує скорочуватись.
  • Українська гривня за індексом Біг Мака опинилася в п'ятірці найбільш недооцінених валют світу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!