Зеленський прокоментував заяву РФ щодо відведення російських військ від кордонів України

.

Президент Володимир Зеленський прокоментував заяву Росії щодо планів 23 квітня почати відведення російських військ від кордонів України та сказав, що Україна "вітає будь-які кроки зі зменшення військової присутності".

Про це йдеться у його дописі в Twitter.

"Зменшення чисельності військ на нашому кордоні пропорційно знижує напругу. Україна завжди напоготові, але вітає будь-які кроки зі зменшення військової присутності й деескалації ситуації на Донбасі", – написав Зеленський.

Також Зеленський подякував міжнародним партнерам за підтримку та підкреслив, що Україна прагне миру.

Раніше глава Міноборони РФ Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня Росія починає відведення військ Південного і Західного військових округів, які проводили навчання в окупованому Криму та поблизу кордонів України, в пункти постійної дислокації. На думку глави Міноборони, "всі поставлені цілі досягнуті".

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилася з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом "мінських домовленостей".
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • Головне управління розвідки доповіло, що війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності. 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • 26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових, після чого президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
  • 12 квітня президент Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. На його думку, Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід. За його словами, Росія розмістила в окупованому Криму і на східних кордонах України близько 80 тисяч військових.
  • 15 квітня США запровадили нові санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки. Також американський лідер Джозеф Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії. Того ж дня у польському МЗС заявили про повну солідарність з рішеннями США, що стосуються Росії.
  • 16 квітня президент Володимир Зеленський відвідав Париж з офіційним візитом, де провів зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель щодо ескалації, викликаної зосередженням російських військ на кордоні з Україною. Того ж дня Меркель, Макрон та Зеленський закликали Росію відвести війська від українського кордону.
  • 19 квітня глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що біля українського кордону зібралося 150 тисяч російських військових. Також дипломат закликав Росію відвести свої війська від українського кордону.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу