Нові санкції РНБО ґрунтуються на матеріалах СБУ – Баканов

. УНІАН

Рішення РНБО про введення нових санкцій ґрунтується, серед іншого, на матеріалах розслідувань Служби безпеки України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За словами очільника СБУ Івана Баканова, низка розслідувань служби дали підстави для введення санкцій проти компаній, причетних до незаконної торгівлі вугіллям з ОРДЛО.

"Сьогодні Служба безпеки проводить слідчі дії, щоб задокументувати весь протиправний механізм постачання вугілля з тимчасово окупованої території до РФ та України. Таким чином, ми отримаємо підтвердження фінансування терористичної діяльності "ЛНР". І як результат – підґрунтя для повідомлення підозри представникам компанії", – розповів Баканов.

Крім того, Служба безпеки України рекомендувала розширити введені раніше санкції щодо власників авіакомпаній, які здійснювали польоти до Російської Федерації, і доповнити санкційний перелік ще 5 компаніями.

"Після введення перших санкцій наприкінці січня кінцеві бенефіціари молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA вживають термінові юридичні заходи, щоб обійти накладені на них обмеження. Зокрема, намагаються змінити обслуговуючі компанії – тобто вводять інших юросіб", – пояснив Баканов.

Що відомо

  • 19 лютого Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про накладення санкцій на три роки проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. До списку, зокрема, потрапили голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук та його дружина, телеведуча Оксана Марченко. Санкції були введені за фінансування тероризму.
  • 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Тараса Козака. Також під санкції потрапили канали "112-Україна", ZIK та NewsOne.