Черкащанина судитимуть за пост у фейсбуці

Черкащанина судитимуть за пост у фейсбуці

Черкащанина судитимуть за пост у фейсбуці
. Суспільне Черкаси

Жителю Чигирина Володимиру Терещенку загрожує до трьох років за розміщення публікації у фейсбуці. За словами прокурора Миколи Мартинюка, у пості він закликав українців до державного перевороту.

Перше засіданні у справі відбулося у Чигиринському районному суді 25 січня. Розгляд справи розпочався зі сварки – до зали суду через карантин не впускали журналістів і жителів Чигирина. Згодом суддя дозволив залишитись пресі і розпочав засідання.

Черкащанина судитимуть за пост у Фейсбуці
Суспільне Черкаси

Перше слово виголошував прокурор. Він розповів, що у вересні 2018 року чоловік поширив на своїй сторінці допис іншої людини. Згідно із висновком експертизи, ним публічно закликав українців повалити державну владу.

"У сукупності це є розгорнутим закликом до військового перевороту в Україні на чолі з диктатором за підтримки армії, МВС та СБУ".

Обвинувачений Володимир Терещенко свою провину заперечує. За словами адвокатки чоловіка, його сторінку зламали, і зараз у слідства немає жодних доказів провини чоловіка:

"Навіть якби Терещенко розмістив на своїй сторінці у фейсбуці цей репост, то ніяких наслідків це за собою не потягло".

Читайте також: Контрозвідка СБУ Черкащини викрила командира бойовиків народної міліції ЛНР

Черкащанина судитимуть за пост у Фейсбуці
Суспільне Черкаси

За словами прокурора, усі необхідні докази зібрали – публікація могла нашкодити державі:

"Вона вказує, що необхідно, щоб був диктатор Піночет, який буде розстрілювати представників влади із залученням армії та СБУ".

За півгодини суддя Андрій Попельнюх оголосив перерву у справі. Суд ухвалив викликати свідків на наступне засідання яке призначили 15 лютого.

За словами знайомих Володимира Терещенка, які в холі чекали завершення засідання, чоловік зараз на пенсії, раніше ж працював педагогом і не міг вчинити подібне.

Черкащанина судитимуть за пост у Фейсбуці
Суспільне Черкаси

Сам Володимир Терещенко справу називав замовною. Публікацію справді бачив, але на своїй сторінці не поширював:

"Ну, лайкнув я під тим постом. Тільки я у більшості випадків ставлю реакцію «сумно», що сумно з цього всього. Я не знаю, який саме я лайк поставив. На цьому закінчилося".

Зі слів Тараса Щербатюка, представника Гельсінської спілки з прав людини, карати пенсіонера немає підстав:

"Є такі справи, але вони стосуються загалом ДНР, ЛНР, проти громадян російської федерації. Тобто, реальні справи проти тих людей, які хотіли державний лад. Пан Терещенко є абсолютним патріотом нашої країни".

Із його слів, незрозуміло, чому його вирішили судити саме за цією статтею.

На початок