На Харківщині через нестачу персоналу можуть закрити пологове відділення

На Харківщині через нестачу персоналу можуть закрити пологове відділення

На Харківщині через нестачу персоналу можуть закрити пологове відділення
. Суспільне Харків

У Слобожанській лікарні у Чугуївському районі на Харківщині не вистачає двох штатних анестезіологів, щоб укласти угоду про надання послуг із пологів з Національною службою здоров'я України у 2021 році. У штатному ж розкладі цих посад немає.

Торік пологове відділення теж не відповідало вимогам НСЗУ. Увесь цей час його фінансував місцевий бюджет. На майбутній рік бюджету не вистачить. У цьому відділенні за рік пройшло 167 пологів, розповів директор лікарні Василь Пєнін. За його словами, у пологовому відділенні Слобожанської лікарні народжують 60% жінок колишнього Зміївського району. У відділенні працює 35 людей.

"У нас двоє анестезіологів на постійній основі та двоє за сумісництвом. Заявку на персонал подаємо регулярно, але анестезіологів не вистачає... У вимогах чотири анестезіологи на повну зайнятість. Але штатним розписом ці посади не передбачені", — каже Пєнін.

За його словами, у відділенні є всі умови, обладнання.

"Те, що державна політика зробила — два перинатальні центри, обласний та міський. Питання, що немає де народжувати, не буде. А співробітникам будемо пропонувати іншу роботу. Є Зміївська міська лікарня і центри первинної медико-санітарної допомоги", — говорить Пєнін.

Загалом на Харківщині оплату за пологи від НСЗУ отримують у 21 закладі, розповіла керівниця Північного міжрегіонального відділення НСЗУ Вікторія Мілютіна. Через невідповідність вимогам НСЗУ у 2020 році пологове відділення Слобожанської лікарні було єдиним, якому відмовили в області за цим пакетом послуг.

"Для області це гарна представленість послуги і для Харкова, і для районів.... Незаконтрактований заклад з НСЗУ не отримує бюджетних коштів на надання послуги. Власник повинен вирішити, чи він планує утримувати цей заклад на бюджет громади, чи ні".

Пологове відділення зараз утримують спільно Зміївська і Слобожанська громади. Проте кошти зможуть виділяти лише до квітня. Якщо відділення не законтрактують, його закриють, сказав голова Зміївської громади Павло Голодніков:

"Якщо вони не пройдуть переконтрактування, на жаль, ми пологове відділення втратимо. Бо утримувати коштом уже місцевих бюджетів навіть на договорах співпраці ми не зможемо, адже там сума коштів утримання понад 3 мільйони гривень: це заробітна плата і комунальні послуги".

На Харківщині можуть закрити пологове відділення через нестачу персоналу
Зміївська міська лікарня. Суспільне Харків

Натомість у Зміївській лікарні хочуть відкрити пологове відділення після проведення ремонту і перевести туди персонал. Але ремонт там зможуть зробити не раніше як за рік, тому у цей рік укласти угоду з НСЗУ у Змієві не встигнуть, каже Голодніков.

За його словами, на ремонт триповерхового крила лікарні, де могли б розмістити пологове відділення необхідно 9 млн грн. Гроші будуть просити в обласної ради.

"Торік два мільйони передали з місцевого бюджету. На 2021 рік ще мільйон запланували, більше не зможе бюджет витратити. Звертаюся до депутатів обласної ради, до голови облади й обладміністрації, щоб розглянули можливість профінансувати ремонт, коли пройде контрактування", — сказав Голодніков.

У громаді сподіваються, що відділенню дозволять працювати з двома штатними й двома анестезіологами за сумісництвом.

Що відомо

  • У колишньому Зміївському районі іншого пологового відділення, окрім як у Слобожанській лікарні, не було. Працювало воно з 1960-х років, відтоді капремонту також не робили.
  • За пакет пологів від НСЗУ діє тариф 8136 гривень на одні пологи, повідомила Вікторія Мілютіна.
  • Вагітність та пологи: що включено до безоплатного пакету медичних послуг.
На початок