В лісі на Сумщині знайшли обмороженого чоловіка без свідомості

В лісі на Сумщині знайшли обмороженого чоловіка без свідомості

В лісі на Сумщині знайшли обмороженого чоловіка без свідомості
. Суспільне Суми

З початку січня до травмпунктів звернулись 28 людей з обмороженнями. Останній випадок трапився вранці: чоловіка у домашніх капцях і легкому одязі виявили випадкові перехожі в лісі біля озера.

Його знайшли в районі Писарівки Сумського району. Чому він там опинився, досі невідомо – чоловік не прийшов до тями.

"Хворий був доставлений машиною швидкої допомоги без свідомості, у стані гіпотермії, загального переохолодження організму. Зараз і при ушпиталенні стан тяжкий, без свідомості. Температура була низька – 35,2. Тенденція до гіпотензії: артеріальний тиск і пульс були знижені", – розповів завідувач відділення реанімації Сумської обласної лікарні Сергій Бережний.

У поліції кажуть, що особу чоловіка вже встановили.

"Жителька села Верхнє Піщане повідомила, що вночі пішов з дому її чоловік. Звіривши дані, поліцейські з'ясували, що це і є ця людин. За останні кілька днів у нас було 3 таких повідомлення, що люди отримували обмороження" – розповів спеціаліст відділу комунікацій Нацполіції Сумщини Володимир Кузьменко.

Також двох людей зараз лікують від обмороження в опіковому відділенні обласної лікарні.

"За останні дні до мене зверталися четверо людей з відмороженням пальців кінцівок різного ступеня. На цей час у відділенні один хворий з відмороженням пальців. Госпіталізується ще один хворий з відмороженням пальців. І були звернення амбулаторні молодих дівчат. Одна їздила купатися на Водохреща в ополонці, а інша часто користувалася телефоном на морозі, робила селфі", – розповідає лікар-комбустіолог Сумської обласної лікарні Олег Ясніковський.

П’ятеро людей з-поміж переохолоджених у Сумах звернулися до міських пунктів обігріву, де їм надали допомогу і, за необхідності, направляли на лікування.

Читайте також: У Сумах відкрились 28 пунктів обігріву. Перелік адрес

З 14-го січня в Сумах працюють 28 пунктів обігріву. 16 із них розташовані в лікувальних закладах, 12 – у бібліотеках. Їх роботу вирішили продовжити до кінця зими. За умови, якщо температура падатиме нижче 10 градусів, вони працюватимуть у звичайному режимі, якщо ж буде вищою – у черговому режимі.

"Приходять і безпритульні, але найбільше приходять люди, які гуляли вулицею й замерзли. Приходять, кажуть: можна погрітися? Пускаємо, чаєм їх поїмо. Дітвора, як замерзнуть, просяться, книжки їм читаємо вголос, поки вони гріються", – розповідає головна методистка місцевої централізованої бібліотеки Світлана Мамай.

В лісі на Сумщині знайшли обмороженого чоловіка без свідомості
Суспільне Суми

З початку січня на Сумщині діагностували 28 випадків обморожень, 17 людей госпіталізували. Найчастіше такі стани виникають за температури нижче 10 градусів. Але, за умови високої вологості, це може статися навіть при температурі вище нуля, - говорить терапевт Наталія Лівша.

"Не виходити з дому, особливо якщо це люди похилого віку з хронічними серцево-судинними захворюваннями. Якщо ви плануєте вийти на прогулянку, необхідно взяти з собою рукавички, шкарпетки, термос з теплим чаєм. Відкриті ділянки тіла змастити спеціальним кремом. Не виходити голодним, голодні люди більше енергію втрачають", – рекомендує лікарка-терапевт Наталія Лівша.

У ніч проти 20-го січня в області зафіксували температурний мінімум цього року. Це мінус 29 на Глухівщині. Втім, такі січневі морози – типові для Сумщини, – говорять синоптики. У 80-90-ті роки така температура була майже щороку.

"З 21-22 січня ми очікуємо різке підвищення температури повітря. Це буде пов’язано з тим, що атлантичний циклон принесе тепле вологе повітря, і вже 22 січня температура повітря значно підвищиться і становитиме протягом доби від 0 до 5 градусів тепла. Така аномальна як для січня погода протримається до 25 січня, потім ми очікуємо опади у вигляді дощу та мокрого снігу, з 26 температура знизиться і буде ближче до кліматичної норми" – розповідає прогноз завідувач сектору метеопрогнозів Сумського гідрометцентру Юрій Літвінов.

Найнижчу температуру на Сумщині у Сумському гідрометцентрі фіксували у лютому 1987-го року. Тоді температурний стовпчик показував 36-39 градусів морозу.

На початок