Уряд компенсує підвищення тарифів на електроенергію, але не всім. Хто отримає виплати

Уряд компенсує підвищення тарифів на електроенергію, але не всім. Хто отримає виплати

Уряд компенсує підвищення тарифів на електроенергію, але не всім. Хто отримає виплати
. Ілюстративне фото, Unsplash

Кабінет міністрів найближчим часом запровадить механізм виплат компенсації українцям, які використовують електричне опалення для обігріву житла. Таке рішення пов'язане з підвищенням тарифу на електроенергію з 1 січня 2021 року.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час позачергового засідання Кабінету міністрів 18 січня, найближчим часом уряд схвалить механізм, що передбачатиме прямі виплати людям, у яких встановлено електроопалення.

Шмигаль наголосив, що виплати не прив’язуватимуться до доходів і це буде компенсація за підвищення тарифу, яке відбулося з 1 січня.

Підвищення ціни на електроенергію

Наприкінці грудня 2020 року уряд скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

До цього тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 року. Тоді вони становили пільгові 90 коп./КВт.год за перші 100 кВт.год та 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання.

Відповідно до рішення урядовців, дію ПСО Це спеціальні обов’язки учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Тобто механізм покладання спеціальних зобов'язань з постачання електроенергії для потреб населення. Передбачає надання субсидій для постачальників електроенергії для населення — постачальників універсальних послугпродовжено до 31 березня 2021 року та встановлено фіксовану ціну для побутових споживачів за 1 кВт-год – 1,68 грн (з ПДВ).

За словами тимчасового виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка, в Україні зберігаються занижені тарифи на електроенергію для населення, і навіть після підвищення вони будуть приблизно у 2 рази нижче від ринкових цін. Крім цього, уряд підтримав підвищення ціни, за якою "Енергоатом" продає електроенергію "Гарантованому покупцеві" у рамках ПСО, з 1 коп до 15 коп за кВт-год.

"Встановлення ціни продажу електричної енергії ДП "Енергоатом" за двосторонніми договорами на електронних аукціонах "Гарантованому покупцю" за ціною 150 грн за 1 МВт-год", – сказав т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

За словами Вітренка, рішення є тимчасовим, а Міненерго разом з Нацкомісією з тарифів напрацьовує новий варіант ПСО.

Що відомо

  • Міністерство енергетики планувало підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів задля "стабілізації ринку електричної енергії".
На початок