Індекс щастя: Україна опинилася у п'ятірці найбільш нещасливих країн світу

Індекс щастя: Україна опинилася у п'ятірці найбільш нещасливих країн світу

Опитування
Індекс щастя: Україна опинилася у п'ятірці найбільш нещасливих країн світу
. pixabay

Україна демонструє різке падіння показника "рівня щастя" у порівнянні з минулими роками.

Про це свідчать результати міжнародного опитування Gallup InternationalПровідна глобальна незалежна асоціація з вивчення ринку та опитування, яке в Україні проводив фонд Демократичні ініціативи.

Середній індекс щастя у світі

Дослідження показують, що понад половина (54%) респондентів країн, де проводилось опитування, вважають себе щасливими, і лише 14% опитаних сказали, що вони нещасливі. Трохи більше чверті опитаних (31%) вважають себе ані щасливими, ані нещасними. Тобто відповідний середній індекс становить 40%.

Індекс щастя в Україні

В Україні, за даними опитування, цей показник дещо нижчий за так званий "світовий індекс щастя", крім того, Україна демонструє різке падіння у порівнянні з минулим роком: у 2019 він становив 33%, а у 2020 році 14%. Утім, цей індекс все ж вищий, ніж у 2018 році (тоді він був 8%).

Примітно, що кількість щасливих (49%) все ж більша за кількість нещасливих (35%), відтак, оскільки кількість щасливих за рік практично не змінилася, падіння індексу щастя відбулося через зростання кількості нещасних.

Місце України у рейтингу "щасливих" країн

Серед 41 країни, де проводилось дослідження, Україна опинилась на п'ятому місці в десятці країн, мешканці яких схильні вважати своє особисте життя нещасливим.

Так, найнижчий рівень щастя демонструють мешканці Північної Македонії (-3%), вони посіли перше місце у топі нещасливих країн. Далі йде Гана (0%), Гонконг (7%), Вірменія (12%), Україна (14%), Ірак (17%), Росія (19%), Чеська Республіка (22%), Туреччина (25%), Велика Британія (27%).

Серед найщасливіших країн світу в першій десятці опинилися Киргизстан (85%), Казахстан (78%), Еквадор (77%), Азербайджан (76%), Нігерія (70%), Індонезія (60%), В'єтнам (59%), Іспанія (56%), Швейцарія (53%), Індія (56%).

Як можна побачити, показник щастя залежить передусім від внутрішнього локального відчуття щастя, також вагомим чинником є економічне становище респондентів. Цікаво, що відчуття щастя українців майже на тому ж рівні, що й у Вірменії, яка в 2020 році вела війну з Азербайджаном.

Які сподівання на майбутнє

Більш як двоє з п'яти опитаних (43%) вважають, що наступні дванадцять місяців будуть кращими за попередні, 24% ‒ що будуть гіршими та 26% ‒ такими ж. Песимізм найвищий у Гонконгу (57% ‒ що стане гірше), тоді як оптимізм найсильніший в Азербайджані (73% ‒ що стане краще). Натомість 37% українців вважають, що 2021 рік буде кращим, ніж попередній.

Світове населення, будучи більш оптимістичним щодо 2021 року, не має водночас таких високих сподівань щодо розвитку світової економіки.

Приблизно кожен другий (46%) вважає, що 2021 рік буде роком економічних труднощів, і лише 25% вважають, що це буде рік економічного процвітання.

Переважно песимістами є саме громадяни ЄС рухають; оскільки пандемія в багатьох країнах ЄС не перебуває під контролем, 63% вважають, що наступний рік буде економічно складним.

Україна теж не плекає надій щодо стану економіки, тому 51% певні, що наступний рік буде роком економічних труднощів.

Всього було опитано 38 709 осіб у всьому світі. У кожній країні впродовж жовтня-грудня 2020 року було проведено інтерв’ю з представницькою вибіркою з приблизно 1000 чоловіків та жінок або особисто, або за телефоном, або через Інтернет. Похибка опитування становить від + 3-5% на рівні 95% довіри.

Читайте також

Хюґе по-українськи. Що таке щастя і де нам його знайти

На початок